Akcie

USA: Největší banky zatím prošly nejtěžšími ročními zátěžovými zkouškami

Pátek 22. červen 2018 19:52

35 největších bank USA jsou na dobré cestě uvolnit více peněz na dividendy, zpětné odkupy akcií a firemní investice poté, co banky prošly první částí ročních regulačních stres testů. Zkoušky ukázaly, že kapitál bank by si poradil i s extrémní recesí.

I kdyby banky utrpěly v takovém scénáři utrpěly celkové ztráty 578 mld. USD v nejtvrdším scénáři Fedu, jejich úroveň vysoce kvalitního kapitálu by byla silnější než hladina, kterou regulátoři požadují.

Výsledky jsou zatím první částí dvoudílné zkoušky jež má ukázat, zda banky splňují minimální požadavky dle metodologie Fedu. Druhá část zkoušky bude ještě těžší, obsahuje provozní faktory jako risk management. Jejich výsledky se trhy dozví ve středu. Toto šetření určí, jestli Fed schválí nebo zamítne kapitálové plány.

Centrální banka zátěžové zkoušky zavedla v reakci na světovou finanční krizi v roce 2008, kdy musela řadu bankovních ústavů masivními finančními injekcemi zachraňovat. Síla bankovního sektoru a jeho schopnost půjčovat ekonomickým subjektům i mezi sebou je zásadní pro zdraví ekonomiky.

Od prvních testů v roce 2009, ztráty bank klesají, portfolio úvěrů se zlepšuje a zisky rostou. Banky podstupující zátěžové testy dle Fedu rovněž posíliy své bilance přidáním více než 800 mld. USD nejkvalitnějšího kapitálu.

Testy podstoupily nejen banky USA ale poprvé i 6 poboček zahraničních bank v USA včetně Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS. Tyto ústavy včetně Deutsche Bank, jejíž operace v USA jsou pod intenzivní regulační kontrolou rovněž snadno splnily všechny požadavky minimálního kapitálu. Mezi bankami, které testy podstoupily jsou známé firmy a největší banky USA jako JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America a Wells Fargo stejně jako hlavní regionální banky jako Capital One Financial, U.S. Bancorp ale taky investiční banky Goldman Sachs a Mkorgan Stanley.

Výsledky testů podle investorů se znalostí bankovní tématiky redukují překážky pro návrat kapitálu bankám v podobě zpětného odkupu akcií a dividend. Rovněž by mohly pomoci odůvodnit regulační úlevu slíbenou administrativou prezidenta USA Donalda Trumpa.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web