Akcie

USA nenaplnili očekávání ohledně nových cel pro čínské výrobky

Úterý 18. září 2018 20:49

Donald Trump dostál svým varováním a oznámil nové kolo cel na import dalšího čínského zboží do USA za 200 mld. USD. Trump řekl, že uloží clo 10 %. Cla se začnou účtovat 24. září. Do konce roku ale celní sazba má vzrůst až na 25 %.

Trump se cly ještě Číně zahrozil, že USA zatíží cly čínský import dalšího zboží do USA za 267 mld. USD v případě, že Čína bude oplácet farmářům a průmyslu USA. Akciové trhy ovšem přesto během úterního obchodování posilovaly. Platil tak okřídlený model obchodního doporučení “prodávej zprávy, kupuj realitu a výsledky”. Důvodem tohoto tržního chování je hlavně skutečnost, že další výstřel obchodní války není tak razantní jak se trhy obávaly. Například celní sazba uvalená Trumpem 10 % se nachází na spodní straně odhadů. Rovněž některé ikonické produkty, například hodinky firmy Apple, se na seznamu cel neobjevily.

Kovy mimo zájem

Stejně tak USA ušetřily vyšších cel i řadu strategických surovin. Nová cla se tak nedotkla například dovozu surovin a kovů široce využívaných v průmyslu USA. Jedná se např. o produkci magnetů, radarů a spotřební elektroniky (mobilní telefony) ale také o letecké motory nebo těžbu ropy a zemního plynu. Většina nerostů, které USA původně cílily pro posílení cel totiž figurovala na seznamu 35 nerostů publikovaných ministerstvem vnitra USA v kategorii “kriticky důležité pro bezpečnost země a hospodářskou prosperitu”. Ušetřeny od cel tak budou dovozy čínského yttria, neodymu, praseodymu či antimonu, zredukovány byly cla kategorií wolframu. Na druhou stranu nová cla zasáhnou dovoz čínského bismutu, titania a kobaltu, které se používají v odvětvích vyspělých technologií.

V tomto případě ale nejde o vstřícné gesto Číně. Krok USA ukazuje limity nakládání s některými surovinami, na kterých je hospodářství USA značně závislé.  V dosavadní obchodní válce USA uvedla platnost cla na čínský import do USA za 50 mld. USD. Snahou USA je donutit Čínu provést zásadní změny svých politik obchodu, technologického transferu a dotací průmyslu vyspělých technologií. Čína oplatila USA cla v podobném rozsahu.


Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web