Akcie

USA: Podle guvernéra Fedu Powella firemní dluh nelze srovnávat s hypotékami před krizí

Úterý 21. květen 2019 19:52

Guvernér Federálního rezervního systému Jerome Powell odmítl srovnání růstu firemního dluhu na rekordní úrovně v posledních letech s podmínkami hypotečních trhů Spojených států amerických před světovou hospodářskou a finanční krizí 2007 - 2009.

Vystoupení guvernéra Fedu Jeromea Powella na téma Firemní dluh a náš dynamický finanční systém na 24. výroční konferenci finančních trhů:

Powell odmítl (systémové) srovnání současného růstu firemního dluhu na rekordní úrovně v posledních letech s podmínkami hypotečních trhů Spojených států amerických předcházející světové hospodářské a finanční krizi 2007 - 2009.

“Momentálně firemní dluh neznamená zvýšená rizika stability finančního systému vedoucí k plošným škodám,” řekl Powell. Řekl, že rizika zranitelností finančního systému a jejich přenosu na ekonomiku vidí jako mírná.

Powell optimistické poznámky zdůvodnil tím, že růst firemního dluhu odpovídá ekonomickému růstu. Rovněž podle Powella, náklady dluhové služby zůstávají nízké a finanční systém je odolnější absorbovat ztráty. Ziskové marže jsou zdravé a zisky silné, zdůvodnil Powell. Růst dluhů je diverzifikovaný v řádě sektorů na rozdíl od kumulace hypotečních dluhů v dobách před světovou ekonomickou a finanční krizí. Vzdor některým vývkyvům hospodářství vykazuje pokračující růst, silnou tvorbu zaměstnanosti a růst mezd při tlumených inflačních tlacích.

Dluh domácností vůči jejich příjmům po krizi stále podle Powella klesá. Velká a stále rostoucí část tohoto dluhu je hodnocena jako kvalitní. Celkově dluh domácností se zdá být mnohem víc pod kontrolou.

Varovné signály fireního dluhu

Powell ale upozornil na to, že firemní duh v poměru k velikosti ekonomiky je na historických maximech. Korporátní dluh vůči účetní hodnotě aktiv je v horní hranici pásma posledních několika dekád. Těžiště objemu firemního dluhu se navíc posunulo z investičního stupně na hranu spekulativního stupně.

Guvernér rovněž poukázal na rizika plynoucí z nedostatku transparentnosti zdrojů kapitálu a konečných věřitelů korporátního dluhu. Současně varoval před riziky, že jakékoliv ekonomické oslabení by se mohlo zhoršit ve spojení s dluhy a k selhání nejzadluženějších firem.

Varovná úroveň firemních dluhů je rovněž důvodem, proč Fed není tolik nakloněn dalšímu snižování úrokových sazeb. Levnější úvěry by totiž mohly firmy táhnout k navýšení dluhů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web