Akcie

USA: Podle senátorů vedoucí představitele Kongresu blízko dohody zákona financování vlády

Středa 21. březen 2018 13:36

Zákonodárci USA v úterý přiblížili dohodu o zákonu masivních vládních výdajů 1,3 bil. USD. Zákon by významně posílil výdaje výdaje na vojenské a civilní programy USA. Kongres doufá, že zákon schválí do pátku, aby zabránil zavření federálních úřadů.

Zákonodárci USA v úterý přiblížili dohodu o zákonu masivních vládních výdajů 1,3 bil. USD. Zákon by významně posílil výdaje výdaje na vojenské a civilní programy USA. Kongres doufá, že by zákon schválil do pátku. Pokud by šla jednání hladce, Sněmovna reprezentantů by mohla o zákonu hlasovat do čtvtka s následným hlasováním Senátu. Republikány kontrolovaný Kongres musí zákon schválit před páteční půlnocí, aby zabránil zavření federálních institucí z důvodu vyřerpání jejich financování.

Vedoucí představitelé Kongresu ještě pracují na snížení rozdílů v některých tématech jako je třeba hraniční zeď prezidenta USA Donalda Trumpa, zlepšení federálních kontrol na nákupy zbraní, zvýšení platů zaměstnanců sektoru národní obrany (vojáci, piloti, námořníci atd.), federálních financí na stavbu železničního tunelu spojujícího New York a New Jersey (Gateway Program). Prezident Trump pohrozil vetováním zákona, pokud tento výdaj v zákonu bude. V případě zdi republikáni požadují dodatečných 1,6 mld. USD, řadě demokratů se zeď nezdá rozumná a místo ní navrhují plot s nádroji moderních technologií k zabránění nelegálního překonávání hranice do USA.

Podle zdrojů blízkého jednání rozhovory byly v neděli ukončeny poté, co Bílý dům žádal na zeď plných 25 mld. USD ovšem protihodnotou nabízel ochranu před deportací mladých lidí, které rodiče přivedli do USA nelegálně pouze na 2,5 roku. V posledních dnech jednání lídrů Kongresu a Bílého domu řeší permanentní ochranu mladých nelegálních přistěhovalců.

Lídr republikánské většiny Senátu Mitch McConnell uvedl, že on a kolegové Sněmovny reprezentantů a Senátu finalizují práci na zákoně.

Zákon je stěžejní součástí rozsáhlých reforem, volebního trumfu Trumpa. Prezident zatím uspěl s prosazením daňové reformy na přelomu roku. Reformy stojí za silným růstem cen akcií právě od prezidentských voleb v roce 2016.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web