Akcie

USA: Prezident USA Trump překvapivě hrozí vetem rozpočtu, riziko uzavření vládních úřadů

Pátek 23. březen 2018 18:38

Prezident USA Donald Trump dnes překvapivě pohrozil vetovat Kongresem nově schválený návrh vládních výdajů v hodnotě 1,3 bil. USD, i když krátce předtím Bílý dům ujišťoval, že prezident zákon podepíše. Veto hrozí uzavřením vládních úřadů.

Prezident USA Donald Trump dnes překvapivě pohrozil vetovat Kongresem nově schválený návrh vládních výdajů v hodnotě 1,3 bil. USD, i když krátce předtím Bílý dům ujišťoval, že prezident zákon podepíše. V twitterovém příspěvku Trump řekl, že veto zákona zvažuje, neboť není spokojen s řešením imigrace a rovněž s jen částečným financováním stavby zdi na hranicích s Mexikem. Návrh Kongresu na zeď chystá 1,6 mld. USD, Trump žádal 25 mld. USD. Veto by znamenalo uzavření vládních úřadů. Zákon musí být schválen, k čemuž chybí prezidentův podpis, do dnešní půlnoci pro obnovení financování vládních organizací. Jinak hrozí třetí letošní měsíc výpadku fungování vlády. V lednu vládní administrativa zavřela na tři dny kvůli souboji zákonodárců o imigraci, v únoru úřady nefungovaly několik hodin.

Po schválení zákona zákonodárci Sněmovny reprezentantů a Senátu ovládaných Trumpovými republikány opustili Washington na plánovanou dvoutýdenní jarní dovolenou. Poradce Sněmovny reprezentantů uvedl, že se neplánuje svolání zákonodárců zpět na mimořádné zasedání, což téměř garantuje uzavření vládních institucí pokud Trump varování naplní.

Prezident ještě v posledních dnech naznačoval, že návrh Kongresu schválí. Ve čtvrtek v rychle svolané tiskové konferenci ředitel rozpočtu Bílého domu Mick Mulvaney řekl, že rozpočet sice neřeší vše podle přání prezidentovy administrativy, ale hodně záležitostí ano včetně imigrace. Naznačil, že Trump zákon podepíše i přes nenaplnění požadavku financování hraniční zdi. Mnoho poradců bylo v pátek v Bílém domě prezidentským tweetem překvapeno a nemělo mnoho vysvětlení.

Hrozba prezidenta je překvapivá vzhledem k posledním komentářům čelních politiků k tématu, nikoliv však vzhledem k nekonzistenci politického prostředí kolem prezidenta včetně hojných personálních změn jeho poradců, ministrů apod. Personálního kolotoč zvyšuje nejistotu americké politiky, která oslabuje ceny akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web