Akcie

USA: Prodeje existujících domů v květnu za očekáváním

Čtvrtek 21. červen 2018 13:42

Prodeje existujících domů v květnu klesly na 5 430 000 z 5 450 000 v dubnu, trh čekal 5 520 000. Data jsou anualizovaná. Meziročně oslabily 3 %. Přes silnou ekonomiku a trh práce prodeje starších domů blokuje jejich slabá nabídka.

USA: Prodeje existujících domů (05 2018, anualizovaně)

Skutečnost: 5 430 000
Očekávání:   5 520 000
Předchozí:     5 450 000 (revize z 5 460 000)

USA: Prodeje existujících domů (05 2018, m/m)

Skutečnost: - 0,4 %
Očekávání:  1,1 %
Předchozí:    - 2,7 % (revize z - 2,5 %)

Rozbor: Meziročně prodeje existujících (resp. starších) domů klesají 3,0 %. Jde o třetí meziroční pokles ukazatele v řadě. Mediánová cena existujícího domu všech typů domů byla v květnu 264 800 USD, nejvíc v historii a meziročně výše 4,9 %. V květnu cena vzrostla 75. měsíc v řadě. Celková nabídka domů na konci května vzrostla sice 2,8 % na 1 850 000 existujiících domů připravených k prodeji, je to ale méně 6,1 % meziročně. 36. měsíc v řadě tento ukazatel klesá.

Podle Lawrence Yuna, hlavního ekonoma National Association of Realtors (NAR) by solidní ekonomika a trh práce měly generovat mnohem silnější růst prodejů domů, než jaký ve skutečnosti tento rok byl. Yun míní, že toto jaro prodeje zaostávají hlavně proto, neboť nabídka je neuvěřitelně nízká. To podle něj vede k růstu ceny domů. Yun též řekl, že rovněž kombinace vyšších cen a hypotečních úrokových sazeb, jež vzrostly nárazově na jaře dostávají rozpočet zájemců o domy pod tlak a některé tak i mimo trh domů. Domy jsou pak na trhu v nabídce jen krátkou dobu, v květnu 26 dnů stejně jako v dubnu, před rokem to bylo 27 dnů. 58 % domů prodaných v květnu na trhu bylo méně než měsíc.

Hodnocení: Data zaostávají za odhadem trhu. Prodeje starších domů, které tvoří přibližně 90 % celkového trhu domů USA v tomto roce spíše stagnují resp. mírně klesají. Největším problémem je nedostatečná nabídka trhu domů vedoucí k celkové nerovnováze trhu domů, resp. k převisu silné poptávky nad nabídkou vedoucí k růstu cen domů a nákladů jejich financování. Hypoteční úrokové sazby rostou v tandemu s výnosy státních dluhopisů USA kvůli rostoucím obavám inflace. Malá nabídka volných domů omezuje jejich prodeje.

Rezidenční stavitelství je postiženo růstem cen stavebních materiálů, nedostatkem půdy a kvalifikovaných dělníků. Další komplikací pro stavitele domů bránící naplnit převis poptávky po domech nad jejich nabídkou a tím i zpomalující růst prodejů domů stále znamená opatření Trumpovy administrativy z loňského dubna uvalit antisubvenční cla na importy kanadského měkkého dřeva. Dalším faktorem úzké nabídky domů je současný trend růstu poptávky a ceny domů a tak případní prodejci domů mohou vyčkávat na vrchol trhu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web