Akcie

USA: Prodeje nových domů v květnu vzrostly nad očekáváním (analýza)

Úterý 26. červen 2018 18:05

Prodeje nových domů USA v květnu vzrostl na 689 000 z 646 000 v dubnu, trh čekal posílení jen na 667 000. Data jsou anualizovaná. Prodeje nových domů v březnu vzrostly meziročně 14,1 %. Trh domů, hlavně jeho poptávka zůstává v silné kondici.

USA: Prodeje nových domů (05 2018, anualizovaně)

Skutečnost: 689 000
Očekávání:  667 000
Předchozí:   646 000

USA: Prodeje nových domů (05 2018, m/m)

Skutečnost: 6,7 %
Očekávání:  0,8 %
Předchozí:   - 3,7 %

Rozbor: Prodeje nových domů v květnu vzrostly meziročně 14,1 %.

Hodnocení: Data překonávají očekávání trhu. Stále potvrzují robustní růst aktivity trhu domů a celé ekonomiky. Důvodem je solidní růst ekonomiky, trhu práce, decentní růst mezd a silný spotřebitelský sentiment s komfortním optimismem domácností do budoucna. To posiluje poptávku po nových domech. A naopak, robustní trh domů udržuje v solidním růstu také celé hospodářství vzhledem k růstu aktivit, poptávky a produkce vázaných k trhu domů. Zvyšování úr. sazeb se zatím výrazněji nepromítlo v podobě oslabení růstu trhu domů.

Poptávku po nových domech zvyšuje převis poptávky nad nabídkou na trhu starších domů.

Prodeje starších domů, které tvoří přibližně 90 % celkového trhu domů USA v tomto roce spíše stagnují resp. mírně klesají. Největším problémem je nedostatečná nabídka trhu domů vedoucí k celkové nerovnováze trhu domů, resp. k převisu silné poptávky nad nabídkou vedoucí k růstu cen domů a nákladů jejich financování. Hypoteční úrokové sazby rostou v tandemu s výnosy státních dluhopisů USA kvůli rostoucím obavám inflace. Malá nabídka volných domů omezuje jejich prodeje.

Na druhou stranu rezidenční stavitelství je postiženo růstem cen stavebních materiálů, nedostatkem půdy a kvalifikovaných dělníků. Další komplikací pro stavitele domů bránící naplnit převis poptávky po domech nad jejich nabídkou a tím i zpomalující růst prodejů domů stále znamená opatření Trumpovy administrativy z loňského dubna uvalit antisubvenční cla na importy kanadského měkkého dřeva.

Dalším faktorem úzké nabídky domů je současný trend růstu poptávky a ceny domů a tak případní prodejci domů mohou vyčkávat na vrchol trhu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web