Akcie

USA: Rekapitulace zahraniční politiky USA v prezidentském období Donalda Trumpa

Středa 20. červen 2018 15:11

USA s nástupem Donalda Trumpa do úřadu prezidenta USA nastoupily značně solitérský styl mezinárodní politiky. Na druhou stranu není úplně přesné hovořit o úpadku USA do izolacionismu. V jeho důsledku dochází spíše k přeskupování těžiště světa.

V jeho důsledku dochází spíše k přeskupování těžiště geopolitických a ekonomických vztahů včetně např. narušení severoatlantické osy USA a Evropy např. zpochybněním směřování NATO, záměrem USA odstoupení USA od jaderné dohody Íránu a pařížské dohody životního prostředí a imigrační politikou. Naopak se ale Trump snaží o zlepšení vztahů USA - Rusko.

Rusko: Trump se odpořátku prezidentského období snaží o zlepšení vztahů s Ruskem, má však smůlu že zrovna v době některých afér a potíží (doznívající rezonance ruské anexe Krymu, spekulace o zapojení Ruska do předvolební kampaně v prezidentksých volbách 2016, otrávení ruského agenty a jeho dcery v UK, konflikt v Sýrii, kde jsou zájmy USA a Ruska v rozporu.

NATO: Trump zpochybnil prodloužení bezpečnostních záruk členům NATO a naznačil odchod USA z NATO pokud v alianci nedojde ke změnám, nakonec však jako prezident závazky USA v NATO potvrdil. Kritizoval členy Severoatlantické aliance za neplnění finančních závazků a výdajů na zbrojení 2 % HDP.Trump podporuje zvýšení výdajl na zbrojení, které by ale podle něj měly být využity v USA. S tím je spojena jeho preference poklesu výdajů USA do NATO a v Pacifické oblasti.

Írán: Trump začátkem května tohoto roku oznámil odstoupení USA od jaderné dohody Íránu, která asijské zemi umožňovala vymanit se z hospodářských sankcí za cenu útlumu svého jaderného programu.

Globální životní prostředí: Prezident USA Donald Trump loni v červnu oznámil zájem stažení USA z Pařížské dohody, která v rámci konventu OSN klimatických změn řeší redukci škodlivých plynů. Nejdříve, kdy tak USA budou moci učinit je listopad 2020 krátce před vypršením Trumpova současného prezidentského mandátu.

Mexiko, Imigrace: Trump se s oznámením výsledků voleb v roce 2016 ještě než byl oficiálně inaugurován a nastoupil do úřadu okamžitě zasloužil o propad mexického pesa vůči americkému dolaru v předtuše trhů naplnění volebního programu razantního zpřísnění imigrační politiky USA včetně stavby masivní zdi mezi USA a Mexikem a masivních deportací ilegálních imigrantů, zpřísnění práva na občanství atd. 19.06. 2018 USA oznámily stažení z Rady lidských práv OSN kvůli "jejímu pokrytectví a sebeúčelu a předpojatosti vůči Izraeli".

Kuba: V červnu 2017 Trumo oznámil zablokování zlepšování vztahů s karibskou zemí.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web