Akcie

USA: Robustní Index ekonomické aktivity Fed Philadelphia v květnu nečekaně a silně vzrostl

Čtvrtek 17. květen 2018 19:09

Index ekonomické aktivity Fed Philadelphia v květnu vzrostl na 34,4 bodů z 23,2 bodů, trh čekal jeho pokles na 21,0 bodů. Silný růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu drobně neoslabil jak čekal trh ale naopak prudce posílil.

USA: Index současné obecné ekonomické aktivity Fed Philadelphia (05 2018):

Skutečnost: 34,4
Očekávání:  21,0
Předchozí:   23,2

Rozbor: Silný růst ekonomické aktivity dle průmyslových firem regionu drobně neoslabil jak čekal trh ale naopak prudce posílil. Podobný vývoj vykázaly i průmyslové zakázky, silný růst zaměstnanosti regionu drobně posílil. Výhled růstu ekonomické aktivity pro druhé pololetí se v porovnání s březnem jen drobně snížil, zůstává však solidní, stejné hodnocení platí i pro výhled zaměstnanosti a investičních výdajů, v případě nových zakázek se naopak solidní výhled zlepšil.

Hodnocení: Data značně překonávají očekávání, ve srovnání s dubnem ukazují citelnější posílení silného růstu ekonomické aktivity. Podobná data a trend přinesl i úterní květnový Index ekonomické aktivity Fed New York. Výhled do budoucna zůstává solidní.

Značným varováním pro firmy do budoucna druhého pololetí je nebezpečí obchodních válek ve spojení se silným růstem cen komodit a nedostatkem pracovní síly stejně jako růstu úr. sazeb Fed, které snižují optimismus v podobě růstu nejistoty. To může být signálem opatrnějších rozpočtů firem a tím i oslabení investic, firemích výdajů a zaměstnanosti v budoucnu.

Dopad na trhy: Data jsou příznivá pro dolar a akcie, nepříznivá pro dluhopisy a zlato. Po výsledcích dolar k euru stagnuje na 1,18, Index S&P 500 roste 0,2 % na 2 722 bodů a zlato roste 0,2 % na 1291 dolarů za trojskou unci.

Dopad na výhled monetární politiky: Robustní růst spotřeby domácností resp. celé ekonomiky pokračuje, tato data to opět potvrdila. Výhled monetární politiky rychlejšího zvyšování úrokových sazeb v dalších kvartálech se tak nemění.

Tento rok Fed zvýšil hlavní úr. sazbu dle očekávání jednou v březnu, na posledním zasedání 1.-2.5. hlavní úrokovou sazbu nezměnil, větší změny ani překvapení nenastaly ani v komentáři k rozhodnutí. Letos dle projekce k březnovému zasedání monetární politiky naznačuje úrokovou sazbu zvýšit ještě dvakrát.

Prohlášení k předposlednímu zasedání monetární politiky, 20.-21.3. Fed zlepšil ekonomický výhled včetně projekcí HDP a hlavně míry nezaměstnanosti, naznačil vetší důvěru v růst inflace a větší zvyšování hlavní úrokové sazby v dalších kvartálech a letech.

Mírné zrychlování růstu mezd jako důsledek expandujícího trhu práce a solidního růstu ekonomiky je oporou solidního růst hospodářství a trhu práce při stabilní inflaci, tedy příznivého vývoje ekonomiky, jenž by měl ještě pokračovat. Tento vývoj dále odčerpává kapacity trhu práce a při velmi nízké míře nezaměstnanosti zvyšuje nebezpečí značného posílení růstu mezd a inflačního tlaku a nebezpečí prakticky kdykoliv. To by znamenalo rychlejší zvyšování úrokových sazeb. Fed ovšem jedná správně preventivně a úrokové sazby zvyšuje již teď s výhodou prevence, že zvyšování nemusí být razantní a nemusí tak příliš vadit ekonomickým subjektům, domácnostem a firmám ve zdražení jejich půjček.

Inflace včetně své klíčové jádrové položky (ceny po vyloučení potravin a energií) poslední roky byla snížená, data posledních měsíců naznačují její přiblížení cíli centrální banky. Fed tak lepším plněním inflačního cíle získává větší prostor (při trvale solidním růstu ekonomiky) řešení svého druhého hlavního, již splněného a dokonce překročeného cíle plné zaměstnanosti znamenajícího nebezpečí posílení růstu mezd a inflačního tlaku. Data tak potvrzují správnost výhledu trhu a centrální banky monetární politiky Fed pokračovat ve zvyšování hlavní úrokové sazby.

Současná úroveň inflace i přes její zvýšení zatím není varující z pohledu nebezpečí změny úvah centrální banky směrem k případnému silnějšímu zvyšování své hlavní úrokové sazby.

Inflace se teprve přiblížila k cíli Fed, s čímž centrální banka bude spokojenější. Ovšem zatím nejde o potvrzené konzistentní trvalejší přiblížení. Centrální banka ještě před několika měsíci měla obavu z příliš nízké inflace. Navíc naznačovala, že může tolerovat období mírně zvýšené inflace jako kompenzaci za dlouhou éru příliš nízké inflace. Navíc vzestup inflace nemusí mít pevné základy, když růst mezd je mírný a zvyšuje se pouze mírně. Proto centrální banka má toleranci posílení případně nadprůměrné inflace předtím než by si z ní mohla dělat větší obavy a uvažovat o agresivnějším zvyšování hlavní úrokové sazby, kterého se akciový trh bojí.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web