Akcie

USA s Čínou zavedly další cla, PMI EMU v září dál klesají (události minulého týdne)

Pondělí 24. září 2018 21:02

USA naplnily svoje varování a Číně stanovily clo na import za 200 mld. USD 10 % a dalšími cly v případě čínské odvety. Čína kontrovala cly na dovoz USA za za 60 mld. USD 5 a 10 %. Cla jsou menší než se bál trh. PMI EMU v září klesly nečekaně silně.

Mezinárodní obchod: USA nenaplnili očekávání ohledně nových cel pro čínské výrobky

Donald Trump dostál svým varováním a oznámil nové kolo cel na import dalšího čínského zboží do USA za 200 mld. USD. Trump řekl, že uloží clo 10 %. Cla se začnou účtovat 24. září. Do konce roku ale celní sazba má vzrůst až na 25 %.

Trump se cly ještě Číně zahrozil, že USA zatíží cly čínský import dalšího zboží do USA za 267 mld. USD v případě, že Čína bude oplácet farmářům a průmyslu USA.

Akciové trhy ovšem přesto během úterního obchodování posilovaly. Platil tak okřídlený model obchodního doporučení “prodávej zprávy, kupuj realitu a výsledky”. Důvodem tohoto tržního chování je hlavně skutečnost, že další výstřel obchodní války není tak razantní jak se trhy obávaly.

Například celní sazba uvalená Trumpem 10 % se nachází na spodní straně odhadů. Rovněž některé ikonické produkty, například hodinky firmy Apple, se na seznamu cel neobjevily.

Stejně tak USA ušetřily vyšších cel i řadu strategických surovin. Nová cla se tak nedotkla například dovozu surovin a kovů široce využívaných v průmyslu USA. Jedná se např. o produkci magnetů, radarů a spotřební elektroniky (mobilní telefony) ale taky o letecké motory nebo těžbu ropy a zemního plynu.

V dosavadní obchodní válce USA uvedla platnost cla na čínský import do USA za 50 mld. USD. Snahou USA je donutit Čínu provést zásadní změny svých politik obchodu, technologického transferu a dotací průmyslu vyspělých technologií. Čína oplatila USA cla v podobném rozsahu.

USA i Čína nadále potvrzují, že jsou nadále otevřeni jednáním.

Mezinárodní obchod: Čína vrací obchodní úder USA

Čína celé úterý provázela stanovení nových cel USA očekávané kritice. Naznačila, že její delegace k jednání mezinárodního obchodu s USA může být oslabena neúčastí některých významných představitelů čínských obchodních vyjednavačů. Vyloučeno ani není zrušení těchto jednání.

Ještě během úterý Čína zrealizovala nová cla na dovoz zboží USA do Číny za 60 mld. USD. Rozsah produktů importu USA do Číny zasahuje zkapalněný zemní plyn (LNG), některé typy letadel, kakao či mraženou zeleninu. Celní sazbu těchto importů Čína ocenila 5 a 10 %. Předtím navrhovala sazby 5 %, 10 %, 20 % a 25 %. Taky čínská cla na dovoz zboží USA do Číny začnou platit od 24 září.

Numericky krok Číny není reciproční se cly USA na čínské zboží. Čínský export do USA je totiž diametrálně větší ve srovnání s obchodním tokem v opačném směru. Navíc obchodní odveta může mít jinou podobu a dohru než kumulace cel.

Zářijové PMI EMU ukazují další slábnutí růstu ek. aktivity

V eurozóně v září, index PMI ek. aktivity klesl na 53,3, trh čekal 54,5 jak v srpnu. Index PMI aktivity průmyslu klesl na 53,3 z 54,6 v srpnu, trh čekal menší pokles na 54,5. Index PMI aktivity služeb vzrostl na 54,7 z 54,4 v srpnu, trh čekal 54,4.

Solidní růst aktivity průmyslu eurozóny ze srpna v září opět oslabil na nevýraznou úroveň. Oslabení bylo značně větší než se čekalo. Solidní růst aktivity služeb eurozóny v září ve srovnání se srpnem nečekaně byť jen mírně vzrostl. Trh jej čekal stejný jako v srpnu. Celkový růst aktivity ekonomiky eurozóny kvůli nečekaně silnému oslabení růstu aktivity průmyslu překvapivě vůči srpnu klesl na nevýraznou úroveň. Trh čekal pokračování solidního růstu aktivity jako v srpnu.

Růst aktivity průmyslu, služeb i celé ekonomiky k sprnu hlavně nečekaně silně oslabil ve Francii. V Německu vůči srpnu, bylo oslabení růstu průmyslové aktivity nečekaně citelné. Naopak v zemi nečekaně posílil růst aktivity služeb. V součtu tak růst celkové ek. aktivity Německa nečekaně, byť mírně klesl. Růst aktivity průmyslu, služeb i celé ekonomiky zůstává ve Francii i Německu solidní. Výjimkou je průmysl Francie, ten roste již pouze slabě.

Data třetího čtvrtletí vykazují smíšené trendy. Sentiment německých firem Ifo i ekonomické veřejnosti ZEW naznačil stabilizaci poklesů. Reálná data ekonomické aktivity ale vykazují pokračování poklesu růstu ek. aktivity tohoto roku. Stojí za ním nadále nejistota obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu, obchodních válek a cel. Nejistoty obav rizik nebezpečí obchodních válek a cel a povolební obavy nebezpečí rizik hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny) a geopolitickými riziky (vypovězení jaderné dohody Íránu USA, válka v Sýrii apod.) snížily ekonomický růst eurobloku více než např. v USA či v Číně. Konsolidaci sentimentu ekonomických subjektů pomohla obchodní dohoda USA a EU o redukci obchodních bariér a podpor.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web