Akcie

USA: Solitérský styl zahraniční politiky USA mění politické i hospodářské těžiště světa (analýza)

Středa 20. červen 2018 14:44

USA s nástupem Donalda Trumpa do úřadu prezidenta USA nastoupily značně solitérský styl mezinárodní politiky. Na druhou stranu není úplně přesné hovořit o úpadku USA do izolacionismu. V jeho důsledku dochází spíše k přeskupování těžiště světa.

V jeho důsledku dochází spíše k přeskupování těžiště geopolitických a ekonomických vztahů včetně např. narušení severoatlantické osy USA a Evropy např. zpochybněním směřování NATO, záměrem USA odstoupení USA od jaderné dohody Íránu a pařížské dohody životního prostředí a imigrační politikou. Naopak se ale Trump snaží o zlepšení vztahů USA - Rusko.

Přímým důsledkem nové politiky USA je i sebereflexe Evropy a signály hlavně z Francie, která historicky asertivně a někdy složitě hledala své místo ve vojenských a obranných strukturách v poválečné Evropě a světě budování vlastní vojenské, obranné a bezpečnostní strategie a struktur Evropy. Podpora Trumpa politickým stranám mimo evropský hlavní poltiický proud Trump pomáhá politicky i ekonomicky štěpit Evropu.

USA se evidentně snaží zlepšit vztahy s Ruskem (přes řadu problémů v dosavadním vzájemných vztahů v dosavadním funkčním i předfunkčním období) a KLDR. Rovněž podpořil vedoucí představitele zemí, kteří třeba v Evropě budí rozpaky (turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a filipínský prezident Rodrigo Duterte), v Evropě pak dával najevo sympatie představitelům populistických a euroskeptických postojů. Npař. v neúspěšných francouzských prezidentských volbách populistku a euroskeptičku Marine Le Penovou a italského premiéra populistické a euroskeptické vládní koalice Giuseppeho Conteho.

Změna strategie zahraniční politiky má značný dopad na hospodářskou resp. fiskální politiku USA, se kterými je propojena a taky na mezinárodní obchodní vztahy či kursovou politiku dolaru a tím i na globální ekonomiku a finanční a komoditní trhy.

Nejjasnějším důkazem posledních měsíců jsou obchodní války mezi USA a jejich hlavními obchodními partnery jako je Čína, Evropská unie, Kanada, Mexiko, Japonsko, Jižní Korea apod. USA se neobávají vyvolat ostrý střet mezinárodního obchodu, který omezuje globální ekonomický růst a narušuje vztahy se zeměmi-hospodářskámi i politickými spojenci, aby dosáhly svých byť dílčích zájmů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web