Akcie

USA: Vláda počítá s 18-měsíční pandemií a rozsáhlou nouzí

Středa 18. březen 2020 17:03

Plán federální vlády Spojených států amerických pro boj s koronavirem varuje, že pandemie bude trvat rok a půl a možná i déle. Dokument předpokládá několik vln pandemie. Píše to deník The New York Times.

Plán je datován k 13.3., tedy k dni, kdy prezident Spojených států amerických Donald Trump vyhlásil Stav nárovní nouze, vydal pesimistickou prognózu pandemie a kdy vyhlásil odpověď obsahující aktivizaci sil a zdrojů a potenciálně i iniciující speciální prezidentské pravomoci mobilizovat soukromý sektor. 

Mezi možnými dalšími klíčovými  federálními rozhodnutími je uplatnění Zákona produkce národní obrany z roku 1950, doby korejské války. Ten by umožňoval prezidentovi přijmout vyjímečné zákroky, aby vedl průmysl USA k navýšení produkce kriticky důležitého vybavení a dodávek jako jsou ventilátory, respirátory a ochranné vybavení pracovníky sektoru zdravotní péče. 

Pesimistické očekávání vlády trvání pandemie koresponduje nevídaně prudkou reakcí americké centrální banky k podpoře ekonomiky. 

Fed oprášil a znovu zahájil nákupy krátkodobého korporátního dluhu doby světové finanční a hospodářské krize 2008 - 2009, aby pomohl během pandemie koronaviru firmám posílit a zajistit pokračování jejich platební schopnosti, tj. vůči zaměstnancům i dodavatelům. 

Opatření odkupu firemních cenných papírů následuje několik mimořádných nouzových a naléhavých opatřeních centrální banky v neděli 15.3. posilujících tržní likviditu včetně sražení cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate k nule a obnovení programů expanzivní monetární politiky v podobě kvantitativního uvolňování. 

Fed mimo své řádné zasedání monetární politiky v neděli 15.3. oznámil balíček drastického posílení monetární expanze v podobě snížení cíle hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate o celý procentní bod k nule, obnovení kvantitativního uvolňování nákupem státních dluhopisů USA a hypotéku jištěných cenných papírů a ve spojení s dalšími světovými centrálními bankami i posílení likvidity. Fed opatření realizoval v neděli 15.3.jen tři dny před vynesením rozhodnutí svého standardního zasedání monetární politiky. Mimořádnost situace a důvody jeho obav zesiluje i fakt, že šlo o druhou mimořádnou, naléhavou a nouzovou redukci cíle Federal Funds Rate za poslední méně než dva týdny.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web