Akcie

USA zvýšily cla Číně, zápis ČNB, průmyslová výroba a obchodní bilance ČR (události minulého týdne)

Středa 15. květen 2019 17:39

USA zvýšily celní sazbu dovozů zboží Číny. ČNB v zápisu k rozhodnutí 2.5. zvýšit úr. sazby ukázal nerozhodnost jejího výhledu úr. sazeb. V Česku v březnu, růst průmyslové výroby nečekaně silně klesl, přebytek obchodní bilance nečekaně vzrostl.

USA zvýšily cla na dovoz čínského zboží do USA za 200 mld. USD

Shrnutí: Spojené státy americké zvýšily celní sazbu na dovoz zboží Čínské lidové republiky do USA na zboží za 200 mld. USD z 10 % na 25 %. Navíc prezident USA Donald Trump nařídil zahájit proces zavádění nových vyšších celních sazeb na zbývající dovoz zboží Číny do USA, který ještě zvýšením cel neprošel.

Rozbor: Nová vyšší cla USA na dovoz zboží Číny do USA se mají týkat zboží v hodnotě kolem 300 mld. USD, což potvrdil v prohlášení obchodní reprezentant USA Robert Lightizer. Podle Lightizera ale ještě konečné rozhodnutí navrhovaných nových cel, které mají následovat páteční zvýšení cel USA na dovoz čínského zboží do USA za 200 mld. USD nepadlo.

Podle více zdrojů USA důvodem obratu optimismu k brzkému dosažení obchodní dohody jsou návrhy Číny rozsáhlých revizí návrhu obchodní dohody. Čína údajně odmítá své dřívější závazky změn svého zákona, které by ustanovily nové politiky témat ochrany intelektuálního vlastnictví, vynucených transferů technologií apod. Místo toho podle zdrojů Čína nabízí splnění požadavků změn zmíněných politik a jiných klíčových strukturálních témat dekrety Státní rady resp. čínské vlády. To ale Lightizer odmítl a Liou Cheovi řekl, že USA trvají na původním textu obchodní dohody.

Vzdor další eskalaci obchodních válek USA a Číny ale Trump i čínský vícepremiér Liou Che řekli, že budou v obchodních rozhovorech pokračovat. Prezident Trump na twitteru uvedl, že nová vyšší cla USA na dovoz čínského zboží do USA mohou být odstraněna v závislosti na tom, jak proběhnou další obchodní jednání. Obě strany tak nechtějí dopustit kompletní kolaps obchodních jednání.

Zápis ČNB ze zasedání 2.5. ukázal nerozhodnost dalšího směru úr. sazeb

Shrnutí: Zápis České národní banky ze svého zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 2.5., na kterém banka zvýšila úrokové sazby dle očekávání trhu o 0,25 procentního bodu ukázal, že ČNB připouští další změnu úrokových sazeb jejich zvýšení i snížení.

Hodnocení: ČNB sice zvýšila úrokové sazby ale z jejích komentářů více zaznívá, že nemusí jít o soustavný trend. Signál, že příští změnou úrokových sazeb může být i jejich snížení ukazuje tendenci stagnace úrokových sazeb ve druhé polovině roku.

ČR: Průmyslová výroba v březnu rostla nečekaně slabě

Shrnutí: Průmyslová výroba České republiky v březnu meziročně ve stálých cenách po úpravě o rozdílný počet pracovních dnů vzrostla 0,1 % po růstu 1,5 % v únoru, trh čekal její zvýšení 1,1 %. Data potvrzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity podobně jako v Německu, byť méně.

Rozbor: Průmyslová výroba v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně 0,2 %. Za uplynulý rok byl její meziroční růst 2,2 %. Průmyslová výroba po očištění o vliv počtu pracovních dnů a sezónnosti mezikvartálně vůči čtvrtému čtvrtletí 2018 klesla reálně 1,2 %.

Hodnocení: Data potrvzují trend slábnutí růstu průmyslové aktivity podobně jako v Německu.

Růst průmyslové výroby slábne na pozadí poklesu poptávky Evropy hlavně Německa. Ten přišel hlavně kvůli obchodním válkám a kvůli odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Pokles aktivity českého průmyslu ještě není tak silný slabost se ale ještě může ve druhém čtvrtletí prohloubit. Trendový růst produkce průmyslu Česka se pohybuje na hladině kolem 3 %v minulých kvartálech a letech to bylo i kolem 5 %.

ČR: Obchodní bilance v březnu ve větším přebytku, než se čekalo

Shrnutí: Přebytek obchodní bilance České republiky v národním pojetí podle sezónně neupravených dat v březnu vzrostl na 21,8 mld. Kč z 17,6 mld. Kč v únoru, trh čekal jeho pokles na 16,3 mld. Kč. Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích.

Rozbor: Loni v březnu byl přebytek obchodní bilance 17,7 mld. Kč. Export v březnu vzrostl meziročně 5,4 % a import 4,3 %. Od začátku roku přebytek obchodní bilance v národním pojetí dosáhl 55,7 mld. Kč, což je o 0,8 mld. Kč méně než ve stejném období vloni. Letos meziročně export vzrostl 4,1 % a import 4,4 %.

Po sezónním očištění přebytek obchodní bilance v národním pojetí dosáhl 11,6 mld. Kč, zhruba o 3,6 mld. Kč víc, než ve stejném období vloni

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie (28) byla v březnu v přebytkem 70,5 mld. Kč a byla tak meziročně o 10,7 mld. Kč vyšší. Přebytek se meziročně zvětšil hlavně v obchodě s Německem, Francií a Slovenskem. Schodek bilance se státy mimo EU se zvětšil o 6,2 mld. Kč na 46,5 mld. Kč, hlavně v obchodu s Čínou. Schodek obchodu s Čínou je suverénně největší v porovnání s obchodními schodky Česka s jinými zeměmi.

Hodnocení: Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích. Aktivní saldo českého zahraničního obchodu dlouhodobě roste. Přesto v roce 2018 vůči minulým rokům došlo ke snížení celkového přebytku obchodní bilance, kdy růst dovozu nestačil krýt růst vývozu. Možná se od výsledků promítl rychlejší růst české ekonomiky a tím i poptávky po dovozu, možná i silnější koruna k euru. Ta zdražuje vývozy a zlevňuje dovozy.

Zatím se ve výsledcích příliš neprojevuje zpomalení růstu hrubého domácího produktu Evropské unie, zejména aktivity průmyslu. Export nadále solidně roste.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web