Akcie

USA zvýšily cla na dovoz čínského zboží do USA za 200 mld. USD

Pondělí 13. květen 2019 16:16

Spojené státy americké zvýšily celní sazbu na dovoz zboží Čínské lidové republiky do USA na zboží za 200 mld. USD z 10 % na 25 %.

Navíc prezident USA Donald Trump nařídil zahájit proces zavádění nových vyšších celních sazeb na zbývající dovoz zboží Číny do USA, který ještě zvýšením cel neprošel.

Vyšší celní sazba USA na dovoz zboží Číny do USA se bude týkat více než 5 700 kategorií produktů, přičemž největší kategorií je segment internetových modemů, routerů a podobných služeb. Velé zastoupení na seznamu mají o segmenty obvodových desek, nábytku a světel.

Nová vyšší cla USA na dovoz zboží Číny do USA se mají týkat zboží v hodnotě kolem 300 mld. USD, což potvrdil v prohlášení obchodní reprezentant USA Robert Lightizer. Podle Lightizera ale ještě konečné rozhodnutí navrhovaných nových cel, které mají následovat páteční zvýšení cel USA na dovoz čínského zboží do USA za 200 mld. USD nepadlo.

Důvodem eskalace obchodní války USA a Číny je údajně čínský požadavek revize svých závazků změn čínského práva

Podle více zdrojů USA důvodem obratu optimismu k brzkému dosažení obchodní dohody jsou návrhy Číny rozsáhlých revizí návrhu obchodní dohody. Čína údajně odmítá své dřívější závazky změn svého zákona, které by ustanovily nové politiky témat ochrany intelektuálního vlastnictví, vynucených transferů technologií apod. Místo toho podle zdrojů Čína nabízí splnění požadavků změn zmíněných politik a jiných klíčových strukturálních témat rekrety Státní rady resp. čínské vlády. To ale Lightizer odmítla a Liou Cheovi řekl, že USA trvají na původním textu obchodní dohody.

Čínské ministerstvo obchodu již USA slíbilo odvetu. Minulý rok na zvýšení cel USA na dovoz čínského zboží do USA Čína odpověděla poplatky na řadu dováženého zboží USA do Číny včetně sóji a vepřového masa.

Obchodní války USA - Čína se rozhořely, “mírová" jednání ale mají pokračovat

Kroky USA podtrhují zastavení pokroku obchodních rozhovorů dvou největších ekonomik světa, USA a Číny, které míří k celkové rámcové obchodní dohodě těchto zemí a tedy k zastavení (eskalace) obchodních válek, které oslabují růst hlavních světových ekonomických center a tím i celé světové ekonomiky.

Vzdor další eskalaci obchodních válek USA a Číny ale Trump i čínský vícepremiér Liou Che řekli, že budou v obchodních rozhovorech pokračovat. Prezident Trump na twitteru uvedl, že nová vyšší cla USA na dovoz čínského zboží do USA mohou být odstraněna v závislosti na tom, jak proběhnou další obchodní jednání. Obě strany tak nechtějí dopustit kompletní kolaps obchodních jednání.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web