Akcie

V kongresových volbách USA demokraté ovládli Sněmovnu, republikáni udrželi většinu v Senátu

Středa 7. listopad 2018 18:08

Demokratická strana získá většinu v dolní komoře Kongresu, Sněmovně reprezentatů. Naopak Republikánská strana nejenže uhájila těsnou většinu v horní komoře parlamentu, Senátu. Republikánům se v Senátu podařilo kontrolu upevnit.

Ve sněmovně reprezentantů Demokraté potřebovali od republikánů vybojovat alespoň 23 mandátů. Ve skutečnosti ale míří za ziskem 30 poslaneckých křesel.

Volby znamenají značnou překážku reformnímu ekonomickému programu prezidenta. Další snížení daní i za cenu rostoucího deficitu státního rozpočtu a státního dluhu patrně opozice neschválí. Podobně demokraté pravděpodobně nebudou souhlasit s další deregulací ekonomiky.

Na druhou stranu výsledky voleb mohou přinést omezení tlaku na zadlužování, snížení tempa růstu úrokových sazeb a rovněž omezení tlaku vedení obchodních válek, jejichž inicátorem USA jsou.

Proto výsledky voleb jsou jen do určité míry nepříznivé pro akcie. Jinak jsou ale nepříznivé pro dolar a příznivé jsou pro dluhopisy a zlato.

Volby znamenají růst politického rizika. Kongres ztíží zbývající dva roky prezidentského úřadu Donalda Trumpa. Demokraté plánují vyšetřování některých Trumpových afér. Ve Sněmovně reprezentantů mohou vyvolat dokonce i formální ústavní žalobu resp. obvinění prezidenta, tzv. impeachment. Obvinění prezidenta a jeho případné sesazení z funkce, pokud nebude nalezen vážný důkaz zločinu a provinění proti dobrým mravům ale pravděpodobné není. To má totiž na starosti Senát, navíc by k prosazení zastánci sesazení Trumpa potřebovali 2/3 hlasů horní komory Kongresu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web