Akcie

Vláda UK přežila hlasování důvěry

Čtvrtek 17. leden 2019 19:23

Krátce poté, co parlament Spojeného království Velké Británie a Severního Irska odmítl velkou většinou dohodu UK a Evropské unie o vystoupení UK z EU parlament UK svolal hlasování o důvěře vlády.

Tu vláda získala poměrem hlasování 325/306.

Krátce po hlasování premiérka UK Theresa Mayová vyzvala ostatní parlamentní strany k překonání složité situace.

Jenže situace komplikují rozdílné zájmy oponujících poslanců. Pokud se Mayová bude chtít názorově přiblížit zákonodárcům prosazujících tvrdší Brexit, vzdálí zase poslancům, kteří chtějí v příštích dekádách vidět těsnější spolupráci ostrovního státu s EU.

Jeremy Corby, vůdce dominantní labouristické strany odmítá s Mayovou jednat, pokud neslíbí zablokovat nebezpečí “tvrdého Brexitu”. To ale Mayvá odmítá s cílem udržet si podporu tábora poslanců usilujících o volnější vztahy s EU. "Tvrdý Brexit” je zatím účinný strašák k prosazení vládního návrhu lzákona Brexitu.

Odmítnutí vládního návrhu dohody Brexitu podstatně zvyšuje nejistotu dalších řešení, což je pro trhy nepříznivé. Na druhou stranu i když se zvyšuje pravděpodobnost “tvrdého” nekontrolovaného Brexitu bez podpůrných dohod, roste současně i pravděpodobnost, že Brexit bude odložen případně zpochybněn novým referendem a tím i zcela zvrácen.

Diplomat z nejpovolanějších a klíčový architekt a vyjednavač EU o Brexitu Michel Barnier v Evropském parlamentu ve Štrasburku naznačil výraznější změny dohod UK a EU o Brexitu i v případě většího zapojení do výhodnějších obchodních vztahů s EU. Dosud špičky EU a evropské politiky hlubší změny v dohodě Brexitu odmítaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web