Akcie

Volby Evropského parlamentu: Ve střední a východní Evropě uspěli populisté

Úterý 28. květen 2019 16:49

Volby Evropského parlamentu ve středoevropských zemích moc nepřekvapilo. Volby v Polsku a Maďarsku s převahou vyhrávaly vládní populární euroskeptické strany. Na Slovensku sice vyhrála proevropská strana, postavení euroskeptických stran ale vzrostlo.

Polsko: Pravicové konzervativní euroskeptické a nacionalistické Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyňského porazilo liberální a proevroskou Evropskou koalici. Obě uskupení si tak prohodila pozice vůči předchozím volbám. Evropská koalice sestavila jednotnou kandidátní listinu s cílem obnovit silné postavení Polska v Evropské unii. To utrpělo s ústavní krizí spoejnou se jmenování soudců ústavního soudu v roce 2015 a s tím spojeného zákona rozhodování ústavního soudu.

PiS již deklarovalo možnost spolupráce s euroskeptickými stranami, například s vítězem italských voleb Evropského parlamentu, euroskeptickou populistickou Ligou severu.

Maďarsko: Pravicový Fidesz kontroverzního premiéra Orbána opět jasně vyhrál i ve volbách Evropského parlamentu dokonce s nadpoloviční většinou 52,3 % a víc než v předchozích volbách do Evropského parlamentu, kdy získal 51,5 % hlasů. Středolevicová Demokratická koalice na druhém místě ve srovnání s Fideszem získala jen 16,2 %. Vůči předchozím volbám ale posílila téměř dvojnásobně. Krajně pravicový Jobbik své pozice z minulých voleb Evropského parlamentu neudržel.

Volby v Maďarsku nepřekvapily. Zajímavou otázkou bude k jaké frakci v Evropském parlamentu se Fidesz přidá poté, co byl suspendován kvůli protiimigrační politice a kritice prezidenta Evropské komise Jean-Claude Junckera z křídla hlavního klubu Evropského parlamentu, Evropské lidové strany. Existuje možnost kooperace s vítězem italských voleb Evropského parlamentu, euroskeptickou populistickou Ligou severu.

Slovensko: Koalice středopravicové Spolu - občanská demokracie, která vznikla teprve loni a středolevicové Progresivní Slovensko založené o rok dříve dokázalo porazit vládní SMER - Sociální demokracie. V Evropském parlamentu se nicméně objeví i extrémistická strana Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko se dvěma mandáty a další mandáty získaly euroskeptické strany.

Ačkoliv volby vyhrála proevropská koalice, eurospektické strany budou mít za Slovensko v Evropském parlamentu vcelku silné zastoupení 35 %, více než v dosluhujícím Evropském parlamentu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web