Akcie

Volby Evropského parlamentu: Ve velkých státech posílily euroskeptické strany a Zelení

Úterý 28. květen 2019 14:45

Volby Evropského parlamentu přinesly v největších státech Evropské unie nejednoznačný vývoj. Spojuje je posílení krajně pravicových populistických hnutí (Francie, Itálie) a Zelených (Německo, Francie) na úkor hlavních stran pravého a levého středu.

Německo: Volby vyhrála tradičně koalice Křesťanské demokratické a sociální unie CDU/CSU. Druhá strana velké koalice, Sociální demokratická strana Německa (SPD) skončila až třetí, předběhli ji totiž Zelení. Právě SPD ztratila ze všech stran nejvíce, ještě více než CDU/CSU. Nejvíce posílili Zelení, ale taky krajně pravicová Alternativa Německa (AfD) a liberální Svobodná demokratická strana (FDP).

Hlavním překvapením je úspěch Zelených a jejich postavení druhé nejsilnější politické strany Německa. Volby mohou přinést otřesy ve velké koalici CDU/CSU a SPD, přitvrzení imigrační politiky. Německo s odcházením kancléřky Angely Merkelové hledá lídra a politický směr. Hlavní strany CDU/CSU a SPD podobně jako Konzervativní a Labouristická strana ve Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie silně vyklidily pozice.

Francie: Vítězem voleb se stala krajně pravicová Národní fronta Marine Le Penové s podobnou podporou jako v předchozích volbách Evropského parlamentu. Těsně porazila koalici proevropských stran pravého středu zahrnující liberální stranu En Marche prezidenta Emmanuela Macrona. To v minulých volbách nekandidovalo. Výrazně posílily svoje pozice Zelení, naopak prudce ztratila koalice pravého středu Republikánů a Centristů.

Volby potvrdily předvolební průzkumy. Le Penová alespoň takto vrátila Macronovi porážku prezidentských voleb 2017. Macron doplácí na některé reformní kroky a nálady společnosti charakterizované demonstracemi “žlutých vest”. Volby jsou možná i důsledkem brexitu.

Itálie: Krajně pravicová Liga severu jasně vyhrála a předstihla v čele Hnutí pěti hvězd, které v posledních parlamentních volbách bylo nejsilnější stranou a které nyní obsadilo třetí příčku. Druhé místo získala Demokratická strana zastupující levý střed, která ztratila nejvíce poslanců. Právě Liga severu vůči předchozím vobám Evropského parlamentu prudce posílila nejvíce ze všech stran.

Volby potvrdily poslední parlamentní volby a tím i posilování euroskeptických populistických stran. Matteo Salvini, předseda strany poslední dobou s členstvím ve vládě přestal hovořit o vystoupení Itálie z eurozóny, více rétoriky ale směřuje k Evropské unii s cílem změkčit fiskální pravidla a legalizovat tak v evropském měřítku expanzivní fiskální politiku Itálie. Tlaky Itálie zřejmě zesílí. Liga severu silným vítězstvím míří do čela frakce euroskeptických stran Evropského parlamentu. Také zde klasické hlavní strany levého a pravého centra, Demokratická strana a Berlusconiho Forza Italia dlouhodobě ztrácejí.

Španělsko: Nejsilnější stranou voleb se stala Španělská socialistická strana pracujících (PSOE) zastupující sociální demokracii. Volby vyhrála před Lidovou stranou zastupující pravý střed, pravostředovými Občany (Ciudadanos) a levicovým Unidas Podemos. Vládní PSOE premiéra Sáncheze posílila na úkor lidovců.

Španělské volby na rozdíl od Německa, Francie a Itálie nedopadly tak divoce a dramaticky a spíše potvrdily trend posledních parlamentních voleb popularity hlavních stran levého a pravého středu. Zelení ve Španěksku nebodovali a krajně pravicový VOX vstoupil do Evropského parlamentu relativně marginálně třemi mandáty.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web