Akcie

Volby Evropského parlamentu: Zelenější Evropský parlament s otazníky populismu

Úterý 28. květen 2019 17:45

Většina centristických proevropských stran v Evropském parlamentu se po volbách snížila, zůstává ale pohodlná. A taky fragmentovanější. Lidovci a sociální demokraté budou pro většinu potřebovat liberály a možná i Zelené. Silnější budou i populisté.

Přestože centristická koalice francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ve volbách těsně podlehla nacionalistické Národní frontě Marine Le Penové, její vstup na evropská politická kolbiště zajistí liberální frakci pravděpodobně 40 nových mandátů. Zelení zase posílí své zastoupení v evropském zákonodárném sboru o 17 poslaneckých křesel.

Zisky těchto stran nestačí plně kompenzovat ztráty tradičních největších stran lidovců a sociálních demokratů (v souhrnu zhruba 89 poslaneckých mandátů). Tento rozdíl připadl posíleným euroskeptickým populistickým stranám.

Zelenější politika EU

Lidovci a sociální demokraté budou pro většinu potřebovat liberály a možná i Zelené. Silnější budou i populisté.

To se v praxi může projevit větším uplatňováním programu liberálů a Zelených, tedy ochrana ekonomiky Evropské unie, obchodní dohody zaměřené na koncept udržitelného rozvoje, práva pracujících a občanů.

Na druhou stranu porážka Macronovy koalice od Le Penové zřejmě oslabí jeho plány na daňovou reformu integrovanější Evropy stejně jako plány bankovní unie společného pojištění vkladů klientů bank. Tomu se řada zemí Evropské unie brání kvůli hýřivé expanzivní politice Itálie, která navíc z posledních voleb Evropského parlamentu vyšla se silnějším mandátem.

Hrozba nacionalistů s otazníky

Populistické nacionalistické euroskeptické a krajně pravicové strany budou mít silnější mandát než v předchozím Evropském parlamentu, neměly by ale být schopny určovat hlavní směr Evropské unie. Přesto v koaličních jednáních a zařazování novým europoslanců do stávajících frakcí může dojít k překvapením a posílení populistů.

Např. spolupráci s krajními stranami jako je Liga Severu připouští vítěz polských voleb Právo a spravedlnost (23 poslaneckých křesel), která momentálně sídlí v klubu mírně euroskeptických Evropských konzervativců a reformistů. Na odchodu z lidoveckého klubu je maďarský Fidesz (14 poslaneckých mandátů).

Na druhou stranu euroskeptiky s dlouho plánovaným, odkládaným a stále nejasným odchodem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska může opustit Strana brexitu UK Nigela Farage. Integraci populistů brání i dílčí tématama jako je imigrační politika, kde se Polsko a Maďarsko brání tlaku Itálie na přerozdělování uprchlíků či vztahy s Ruskem, k nimž se Liga severu hrdě hlásí a se kterým má PiS napjaté vztahy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web