Akcie

Výhled týdne: Guvernér Fedu potvrdí větší růst úr. sazeb, prezident ECB potvrdí útlum monetární expanze

Pondělí 18. červen 2018 15:00

Guvernér Fedu Powell potvrdí rychlejší růst hlavní úr. sazby, Zahájení/Povolení staveb domů a Index ek. aktivity Fed Philadelphia silný trh domů resp. ekonomiku. V eurozóně prezident ECB Draghi potvrdí útlum monetární expanze, PMI opět klesne

USA

Zahájení/Povolení staveb domů (05 2019, 19.06.), Prodeje starších domů (05 2018, 20.06.): Trh domů pokračuje v solidním růstu, i když Prodeje starších domů, které tvoří přibližně 90 % celkového trhu domů USA v tomto roce spíše stagnují resp. mírně klesají. Největším problémem je nedostatečná nabídka trhu domů vedoucí k celkové nerovnováze trhu domů, resp. k převisu silné poptávky nad nabídkou vedoucí k růstu cen domů a nákladů jejich financování. Hypoteční úrokové sazby rostou v tandemu s výnosy státních dluhopisů USA kvůli rostoucím obavám inflace. Malá nabídka volných domů omezuje jejich prodeje.

Rezidenční stavitelství je postiženo růstem cen stavebních materiálů, nedostatkem půdy a kvalifikovaných dělníků. Další komplikací pro stavitele domů bránící naplnit převis poptávky po domech nad jejich nabídkou a tím i zpomalující růst prodejů domů stále znamená opatření Trumpovy administrativy z loňského dubna uvalit antisubvenční cla na importy kanadského měkkého dřeva. Dalším faktorem úzké nabídky domů je současný trend růstu poptávky a ceny domů a tak případní prodejci domů mohou vyčkávat na vrchol trhu.

Prezident Fedu Jerome Powell vystoupí v panelové diskusi Monetární politika v době nejistoty a napjatých trhů práce (20.6.): Powell by měl potvrdit optimistický výhled ekonomického vývoje centrální banky, tedy robustní růst ekonomiky dále vyčerpávající napjaté kapacity trhu práce a stabilní normálovou inflaci včetně mírného růstu mezd a tím tendenci silnější zvyšování hlavní úrokové sazby předcházející riziku posílení růstu mezd a cen v souladu se zasedáním centrální banky monetární politiky 12.-13.06. Na něm Fed uvedl, že letos bude vhodné zvýšit hlavní úrokovou sazbu ještě 2x, před zasedáním čekal pouze jedno zvýšení o čtvrt procentního bodu.

Index ekonomickém aktivity Fed Philadelphia (06 2018, 21.06.): Čeká se pokles solidního růstu ekonomické akitvity dle průmyslových firem regionu dle Fed Philadelphia po jeho meziměsíčním zesílení v květnu, měl by ale být solidní.

Dopad událostí na trhy: Síla trhu domů a ekonomika je dobrá pro akcie a dolar, nepříznivá pro zlato a dluhopisy, optimismus ekonomického vývoje a tendence silnějšího růstu hlavní úrokové sazby Fed je dobrá pro dolar, méně již pro akcie a je nepříznivá pro zlato a dluhopisy

Eurozóna

Prezident EDCB Draghi vystoupí na fóru ECB o centrálním bankovnictví v Sintře v Portugalsku, nejprve při zahájení fóra (18.06. 21.00 SEČ), s projevem (19.06.) a v panelové diskusi s guvernéry centrálních bank (20.06.): Draghi pravděpodobně potvrdí přes rizika ekonomického růstu a inflace pravděpodoběn potvrdí výhled optimismu, že podkladová inflace zesílí díky silnější ekonomické aktivitě umožňující fázovaný útlum monetární politiky do konce roku, s tím že hlavní úroková sazba zůstane na nule minimálně do začátku druhého pololetí. Takto komunikovala ECB při svém posledním zasedání monetární politiky 14.06.

ECB přes názory opatrnosti některých bankéřů bankovní rady signalizuje, že si přeje utlumit monetární expanzi v podobě nákupu cenných papírů zřejmě kvůli potřebě zvýšení tržní úr. sazby kvůli rizikům stability finančních trhů plynoucích z dlouhodobě nulových úr. sazeb a tím i nebezpečí tendence nadměrného čerpání rizika. To je potvrzení základního předpokladu dosavadní tendence rétoriky ECB připravující trhy na blížící se útlum silné monetární expanze, kterou ECB razí od června roku 2017. Taková politika vede k růstu tržních úrokových výnosů. Aby měla důvod monetární expanzi utlumit, potřebuje nutně konzistentní zvýšení inflace nebo aspoň signály tohoto jevu. Inflace ale je zatím příliš nízká, zejména její jádro (bez cen potravin a energií) vůči inflačnímu cíli ECB. Proto ECB vsází na silnější růst ekonomiky, který se časem může projevit v posilování trhu práce a mzdových tlacích a tím i vyšší inflaci.

Zvýšení hlavní úr. sazby nepřijde dříve než v roce 2019, spíše až v jeho druhé polovině. Důvodem pomalejšího, limitovaného a případně odloženého útlumu monetární expanze je fakt, že ECB stále neplní svůj inflační cíl (těsně pod 2,0 %). V eurozóně stále převládá chronicky nízká inflace, zejména její jádrová složka (bez cen potravin a energií). Zdá se, že kapacity ekonomiky eurozóny přes větší využití v důsledku silnějšího ek. růstu ještě stále mají značné rezervy. Proto i růst mezd, hlavní motor vzestupu jádrové resp. podkladové inflace zůstane delší čas slabý a tím slabá inflace. Možná se rozvolnila i citlivost vazeb kapacit ekonomiky - mzdy - inflace.

Indexy PMI průmyslu a služeb Francie, Německa a eurozóny (06 2018, 22.06.): Robustní růst aktivity průmyslu, služeb a celé ekonomiky Francie, Německa a eurozóny během jara znatelně zeslábl díky hlavně nebezpečí obchodních válek ale i kvůli rizikové nové vládě Itálie, geopolitická rizika např. odstoupení USA od jaderné dohody Íránu. Pokračování slábnoucího růstu ekonomické aktivity má pokračovat i v červnu, potvrdila to data červnového sentimentu ekonomické veřejnosti Indexu ZEW, která ukázala pokles očekávání, ale ve větší míře i slábnutí současného růstu ekonomické aktivity. Růst ekonomické aktivity nicméně stále zůstává solidní.

Dopad událostí na trhy: Komentáře ECB signalizující útlum monetární expanze jsou příznivé pro euro, méně již pro akcie a jsou nepříznivé pro dluhopisy. Slábnoucí růst ekonomické aktivity eurozóny je nepříznivý pro euro a akcie a dobrý pro dluhopisy, přesto data jsou nadále solidní a tak celkově dopad na trhy je stále podkladově opačný.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web