Akcie

Výhled týdne: Zátěžové testy bank USA, PCE USA, Firemní barometr Chicaga, CPI EMU, ČNB (analýza)

Úterý 26. červen 2018 18:44

Fed zveřejní 2. část ročních zátěžových testů bank (28.06.), zveřejněn bude i Deflátor PCE (29.06.) a Firemní barometr Chicaga (29.06.). V eurozóně se trh dozvá Index CPI eurozóny (29.06.). ČNB rozhoduje o úrokových sazbách 27.06.

USA

2. část bankovních ročních zátěžových testů (28.06.): Minulý týden první část zátěžových testů ukázala, že všechny banky USA i vybrané zahraniční bankovní pobočky testy prošly. Zkoušky ukázaly, že kapitál bank by si poradil i s extrémní recesí. Výsledky jsou zatím první částí dvoudílné zkoušky jež má ukázat, zda banky splňují minimální požadavky dle metodologie Fedu. Druhá část zkoušky bude ještě těžší, obsahuje provozní faktory jako risk management. Jejich výsledky se trhy dozví ve středu. Toto šetření určí, jestli Fed schválí nebo zamítne kapitálové plány. Od prvních testů v roce 2009, ztráty bank klesají, portfolio úvěrů se zlepšuje a zisky rostou. Banky podstupující zátěžové testy dle Fedu rovněž posíliy své bilance přidáním více než 800 mld. USD nejkvalitnějšího kapitálu.

Deflátor cen spotřebitelských výdajů (05 2018, 29.06.): Inflace by měla pokračovat v drobném růstu, v prvním pololetí již dosáhla ke spokojenosti centrální banky jejího cíle 2,0 % a v podstatě to i na jádrové úrovni (očištěná inflace o ceny potravin a energie). Inflace by kolem 2,0 % měla dle Fedu setrvávat, centrální banka naplněním inflačního cíle může pozornost přesunout k druhéhu svému hlavnímu cíli a to je plná zaměstnanost. Cíl plné zaměstnanosti je již splněn a hybnost ekonomiky hrozí přehříváním trhu práce. Fed proto v důsledku řešení a cílování tohoto cíle bude nadále a spíše rychleji zvyšovat hlavní úrokovou sazbu.

Firemní barometr Chicaga (06 2018, 29.06.): Index a tím i růst ekonomické aktivity regionu by měl klesnout, přes snížení by ale měl zůstat velmi silný.

Dopad událostí na trhy: Zátěžové testy budou mít hlavně dopad na akciový trh a bankvní akcie. Určí totiž, jestli jsou banky natolik odolné, že mohou více kapitálu reinvestovat, předat zaměstnancům, akcionářům či vykoupit vlastní akcie. Data inflace a ekonomické aktivity ukazující jejich solidní sílu jsou dobré pro dolar a akcie, nepříznivé pro zlato a dluhopisy

Eurozóna

Index CPI eurozóny (06 2018, 29.06.): Inflace eurozóny díky silnému zvýšení cen energií alespoň opticky zasahuje cíl ECB (těsně pod 2,0 %), jenže nikoliv střednědobě a hlavně ne podkladově. Jádrová inface (celková inflace očištěná o ceny mimo dosah ECB, tedy ceny energiín a potravin) zůstává přikovaná na dlouhodobých minimech kolem 1,0 %, ECB by ji potřebovala o jeden procentní bod vyšší. Ač to nevypadá, ECB vidí důvody, že by se i jádrová inflace měla trvaleji přiblížit cíli ECB a banka tak mohla kvůli finanční stabilitě zvyšovat hlavní úrokovou sazbu. Jádrová inflace se počítá nejvíc a její trvalá slabost je nepříznivá pro euro a je dobrá pro dluhopisy.

Česko

Rozhodnutí ČNB úrokových sazeb (27.06.): Trh vzhledem k jestřábí rétorice centrální banky posunul blíže současnosti termín dalšího zvýšení hlavní úrokové sazby, dříve to vypadalo až na závěr roku. Jenže na jaře koruna nečekaně oslabila, růst mezd je rychlý a inflace vzrostla. Tendence růstu hlavní úrokové sazby je dlouhodobě příznivá pro korunu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web