Akcie

Výhled událostí tohoto týdne

Úterý 29. leden 2019 16:15

Týden nabitý událostmi odstartuje zprávou o HDP ze třetího kvartálu 2018 a skončí Indexem ISM zpracovatelského průmyslu. Události by měly pomoci především akciovému trhu.

HDP (30.01.): Trh čeká pokles růstu ekonomiky na 2,6 % z 3,4 % ve třetím kvartálu. Slábnoucí trend nastává kvůli obchodním válkám a vyšším úrokovým sazbám. Je to patrné na investicích firem i rezidenčních investicích. Navíc slábne i růst světové ekonomiky. Přesto kondice HDP i v posledním kvartálu roku zůstávala solidní.

Rozhodnutí Fedu o monetární politice včetně úrokových sazeb (30.01.): Fed podle trhu svoji hlavní úrokovou sazbu nezmění. Růst ekonomiky a inflace začala povážlivě slábnout. Vzhledem k nadále decentnímu růstu mezd centrální banka nebude chtít zaškrtit slábnoucí růst ekonomiky dalším zvyšováním. Snaha Fedu mírnit očekávání trhu byla patrná i ze slov guvernéra Fed Jerome Powella. Ten řekl, že Fed bude pozorný ke globálním rizikům. Na druhou růst trendu zvyšování mezd a silné trhy práce rovněž potvrzují, že Fed ještě nemůže zcela uzavřít cyklus zvyšování. Pravděpodobně jej ale sníží, zpozdí, protáhne či (po)zastaví. V prosinci Fed snížil letošní výhled sazby na 0,5 % z 0,75 %. Čekáme, že letos zvýšení bude ještě menší, v rozsahu 0 - 0,5 %.

Index zaměstnaneckých nákladů ECI (31.01.): Růst mezd dlouhodobě mírně zrychluje. Vzhledem k vyčerpanému trhu práce lze předpokládat, že trend bude ještě v příštích kvartálech pokračovat.

Deflátor cen a jádrových cen spotřebitelských výdajů (Deflátor PCE) (31.01.): Inflace v posledních měsících slábne. Důvodem je hlavně podzimní propad cen ropy. Také jádrová inflace by měla být blízko cíle Fed, s čímž centrální banka může být spokojena. Potvrdit by to měla data ze závěru roku.

Meziroční inflační ukazatele včetně jádrové inflace se pohybují na rovnovážných úrovních 2,0 - 3,0 %, mírně nad cílem centrální banky 2,0 %. Ukazatele spotřebitelské inflace jsou o něco nižší než data produkční inflace. Pokles ceny ropy již dostává celkovou inflaci pod svoji jádrovou komponentu. Inflace tak není nebezpečná.

Na průmyslové i spotřebitelské úrovni včetně svého segmentu bez cen potravin a energií (jádrová inflace) meziroční inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V posledních kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň tažená zejména robustním růstem cen ropy. Hlavním motorem růstu spotřebitelských cen byla v posledních kvartálech ropa/energie.

Data inflace, která ze svého optima slábnou kvůli propadu cen ropy za situace trvajících obav inflačních rizik kvůli vyčerpaným trhům práce a současně při optimální jádrové inflaci jsou data příznivá pro akcie, dolar, dluhopisy i zlato.

Firemní barometr Chicaga 31.01.): Trh čeká pokles růstu ekonomické aktivity regionu. Ten by ale měl zůstat velmi silný.

Zaměstnanost (01.02.): Silná expanze trhu práce pokračuje. Zaměstnanost nadále solidně roste, míra nezaměstnanosti kolísá kolem multidekádních minim a mírný růst mezd drobně zrychluje.

Index ISM zpracovatelského průmyslu (01.02.): V prosinci index ISM průmyslu nečekaně značně oslabil, stále však je solidní. Za leden trh čeká nepatrné zvýšení tempa růstu aktivity odvětví.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Spotřebitelský sentiment, zaměstnanost a Firemní barometr Chicaga zůstávají silné a ve spojení s mírným zrychlováním mezd v rámci Indexu zaměstnaneckých nákladů ECI jsou tyto události příznivé pro dolar a akcie. 

HDP a Index ISM průmyslu už vykazují slábnutí růstu aktivity, přesto zůstávají solidní a proto jsou pro trhy smíšené. 

Fed pravděpodobně rozhodnutím nepřekvapí a patrně potvrdí mírnější trajektorii či přímo (po)zastavení zvyšování své hlavní sazby, i přes oživení akciového trhu. To by mělo být příznivé pro akcie, dluhopisy a zlato, méně již pro dolar. 

Slábnoucí ale zatím relativně optimální inflace je dobrá pro akcie, dolar, dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web