Akcie

Výsledkové zprávy velkých firem se obrací k lepšímu

Čtvrtek 24. leden 2019 17:36

Všechny tři hlavní akciové indexy USA ve středu zakončily obchodování ziskem. Dow Jones táhly akcie International Business Machines (IBM), Procter & Gamble a United Technologies. Ty hlásily dobré výsledky.

Trvající nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek a nejdelší částečná uzavírka vládních institucí USA v historii růst akcií přitlumily.

Sentiment investorů byl rovněž omezen Světovým ekonomickým fórem v Davosu. Někteří čelní představitelé politiky a korporací na něm vyjádřili pokles důvěry v (politiky vlády) prezidenta USA. Ty mají za následek prodlouženou obchodních válek USA - Čína. Ale i jeho další politiky fragementují opěrné geopolitické systémy Severoatlantické osy, ať už jde o obchodní války USA s Evropskou unií, tlak na zvýšení vojenských výdajů Severoatlantické aliance NATO, vystoupení USA z jaderné dohody Íránu či z Pařížské dohody globálního klimatu.

Jedním z politiků, který v této souvislosti vyzval k reformě globálních institucí Mezinárodního měnového fondu a dalších, byla i německá kancléřka Angela Merkelová.

Comcast posílil, Tesla ztratila

Akcie Comcastu ve středu posílily 5,5 %. Největší poskytovatel kabelových služeb USA vykázal zisk, který překonal očekávání. Oznámil též navýšení dividendy o 10 %.

Akcie Tesly ve středu oslabily 3,8 %. Producent elektrických automobilů uvedl, že redukuje provozní dobu produkčních linek dražších vozů Modelů S a X. Před několika dny firma oznámila redukci zaměstnanosti.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,2 % na 2 639 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average posílil 0,7 % na 24 576 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 0,1 % na 7 026 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 6,83 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,82 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud redukuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web