Akcie

Vystoupení guvernéra Powella nemá překvapit, PPI a CPI smíšeně? (výhled událostí týdne USA)

Čtvrtek 9. květen 2019 19:16

Vystoupení guvernéra Fedu Jerome Powella na konferenci věnované slibům střední třídě (9.5., 14.30 SEČ) a Indexy PPI (4 2019, 9.5., 14.30 SEČ) a CPI (4 2019, 10.5.) jsou hlavní makroekonomické a finanční události týdne.

Powel dle tématu nezmíní ekonomiku ani monetární politiku, inflace dáva v současnosti nejasné signály.

Vystoupení guvernéra Fedu Jerome Powella na konferenci věnované slibům střední třídě (9.5., 14.30 SEČ): Podle tématu vystoupení Powell patrně nezmíní současné ani očekávané budoucí ekonomický vývoj a monetární politiku. Fed do konce roku nepředpokládá změnu cíle své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Toto očekávání je dle našeho názoru realistické, když silný trh práce brzdí slábnoucí růst některých částí ekonomiky (hlavně investice a export) kvůli nejistotám nebezpečí rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek a stále nevyjasněného, nerozhodnutého a odkládaného odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Index PPI (4 2019, 9.5., 14.30 SEČ), Index CPI (4 2019, 10.5.): Inflace na průmyslové i spotřebitelské úrovni kvůli poklesu cen ropy v posledních měsících oslabila pod cíl Fedu 2 %, její jádrová složka bez cen potravin a energií nicméně setrvávala kolem hladiny 2 %. Hlavní inflační ukazatel centrální banky, Index cen spotřebitelských výdajů na meziměsíční (březen) i mezikvartální úrovni (1Q) nejen na celkové ale i na jádrové úrovni (bez cen potravin a energií) ale jasně zamířil značně dolů.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Ze strany Powella nečekáme větší ovlivnění trhu. Cenové indikátory vykazují nestabilní trend, hlavní ale je podkladový trend jádrové inflace. Stabilita kolem 2 % je pro trhy, akcie, dolar, dluhopisy a zlato. V případě jejího významnějšího poklesu pod tuto hladinu by to bylo nepříznivé pro akcie a dolar, ale byla by to dobrá zpráva pro dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web