Akcie

Vystřízlivění ze zvýšení úrokové sazby

Čtvrtek 27. září 2018 15:23

Oživení americké burzy trvalo jen chvíli, Fed svým rozhodnutím přinesl komplikace. Růst cen krátce před zakončením obchodní seance zkolaboval. V denním srovnání byl charakterizován poklesem hlavních indexů.

Investoři se snažili rozklíčovat a vyhodnotit prohlášení Fedu k očekávanému rozhodnutí zvýšit hlavní úr. sazbu. Výsledkem jejich analýzy bylo, že redukovali svá rizika. Hlavní tématem je, jak dlouho ještě zvyšování potrvá.

Fed dle očekávání zvýšil pásmo cíle své hlavní overnight zápůjční úrokové sazby Federal Funds Rate o 0,25 procentního bodu na 2,00 - 2,25 %. Centrální banka rovněž příliš nezměnila ani makroekonomické projekce a doprovodný komentář. Výjimkami bylo navýšení výhledu růstu HDP tento rok na 3,1 % z 2,8 % dle červnové projekce. Jedinou změnou v prohlášení bylo vynechání komentáře, že “...monetární politika zůstává expanzivní…”. Významnější změnou přinášející otazníky obchodníkům a tím i zvýšenou volatilitu je právě změna v komuniké centrální banky. Jinak v prohlášení nedošlo ke změnám hodnocení současného ekonomického vývoje ani jeho výhledu včetně očekávání centrální banky další tendence úrokových sazeb.

Wall Street původně po oznámení rozhodnutí Fed úrokových sazeb, komentáře a projekcí makroekonomických agregátů (HDP, inflace, nezaměstnanost, hlavní úroková sazba) své zisky navýšil. Možná prvotní reakcí trhů byla myšlenka, že odstranění slova “expanzivní” monetární politika Fed naznačuje, že strop hlavní úrokové sazby již není daleko.

Zvyšování sazeb bude pokračovat

Obchodníci ale přemítali dál a hlouběji do jaké míry vynechání slova “expanzivní” naznačuje přiblížení konce cyklu zvyšování jeho hlavní úrokové sazby. Obrat akciového trhu přišel se slovy guvernéra Fed Powella, že změna v komentáři neznamená změnu kursu monetární politiky hlavní úrokovou sazbu zvyšovat. Místo toho je to signál, že (monetární) politika pokračuje v souladu s našimi očekáváními.

Fed nadále čeká jedno zvýšení o 0,25 procentního bodu Federal Funds Rate letos, pravděpodobně v prosinci, tři další zvýšení o 0,25 procentního bodu příští rok a jedno zvýšení o 0,25 procentního bodu v roce 2020.

Zvrat burzovních indexů na přišel s tím, jak investoři změnu komentáře Fed trávili. Později trh porozuměl Fedu, že zvyšování úr. sazeb bude pokračovat.

Index sektoru financí indexu S&P 500 oslabil 1,3 % a vedl burzovní poklesy. Index sektoru veřejných služeb a index sektoru realit indexu S&P 500 oslabily (každý) o více než 1 %. Oba tyto sektory jsou citlivé na vývoj úrokových sazeb, protože jejich komponenty jsou často preferovány kvůli jejich solidním dividendovým výnosů.

Hlavní úroková sazba je indikátorem podmínek finančního trhu včetně depozitních a úvěrových úrokových sazeb. Proto přímo ovlivňuje ziskové marže bank. Ty s růstem úrokových sazeb rostou a naopak s uvolněnou monetární politikou se úrokové rozpětí a tím i zisky bank snižují.

Akcie firem veřejných služeb jsou trhem poptávány v časech nízkých úrokových sazeb. Důvodem je jejich politika stabilních solidních dividendových plateb a výnosů, které jsou konkurencí bankovních depozit. Dobré dividendové výnosy jsou dlouhodobě provázeny stabilním mírným růstem cen akcií tohoto sektoru. Proto jsou investice do firem tohoto sektoru považovány za defenzivní. V současném prostředí růstu úrokových sazeb ale investoři kapitál více směřují do jistějších bankovních vkladových účtů. Akcie veřejných služeb pak ztrácí.

Akciový trh prožívá období rozmachu a je na rekordních úrovních. S růstem úrokových sazeb ovšem akcie čelí konkurenci pro kapitál investorů nejen ze strany dluhopisů, jež růst úrokových sazeb zlevňuje. Více konkurenčnější je i podoba investic v hotovosti na banklovních depozit. Tato forma investic je nyní nejatraktivnější za posledních 10 let.

Ve středu index S&P 500 klesl 0,3 % na 2 906 bodů, když během seance se tento index obchodoval v zisku až 0,5 %, index Dow Jones Industrial Average oslabil 0,4 % na 26 385 bodů a index Nasdaq Composite klesl 0,2 % na 7 990 bodů.

Namlsaný trh čekal od Nike víc, akcie po výsledcích klesly

Index zdravotní péče indexu S&P 500 posílil 0,2 % veden růstem akcií biotechnologií. Nedávno nově zformovaný index komunikačních služeb vzrostl 0,4 %. Výše mu pomohly akcie Facebooku růstem 1,2 %.

Akcie Twenty-First Century Fox vzrostly 1,0 % poté, co firma odsouhlasila prodat svůj podíl ve Sky Comcastu. Jeho akcie oslabily 0,1 %. Akcie Walt Disney, které kupuje Fox vzrostly 1,4 %.

Akcie Nike klesly 1,3 %. Producent sportovního oblečení a obuvy potvrdil svoji celoroční předpověď, přestože tržby vzrostly díky kontroverzní reklamní kampani v čele s dřívějším hráčem NFL Colinem Kaepernickem.

Ten se do myslí fanoušků a veřejnosti zapsal kontroverzním poklekem během hymny USA. Kaepernick své počínání vysvětluje jako mírový protest proti policejní brutalitě, utlačování černochů a lidí s jinou než bílou barvou pleti. Chce rovněž prokázat větší respekt armádě USA. Později, někteří sportovci z jiných sportů začali jednání hráče replikovat, což vedlo k ostré kritice prezidenta USA Donalda Trumpa jejich činu. Trump požadoval jejich propuštění nebo suspendaci. Jenže v reakci na tento komentář mnoho týmů NFL a hrářů se společně postavilo k protestu proti Trumpovu názoru. Hráči klečeli, drželi se za ramena nebo zůstávali v šatnách během doby, co hrála hymna. Trump později s nepochopením kritizoval za reklamní kampaň s Kaepernickem i Nike.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web