Akcie

Vzdor klesajícím úr. sazbám Wall Street kvůli globálním obavám oslabil

Středa 10. říjen 2018 13:02

Hlavní akciové indexy USA Dow Jones Industrial Average a S&P 500 v úterý mírně oslabily. Investoři obávající se o vyhlídky globálního ekonomického růstu redukovali pozice akcií sektoru materiálů a průmyslu.

Pokles výnosů dluhopisů poklesy cen akcií oslabení tří hlavních akciových indexů mírnilo.

Mezinárodní měnový fond snížil projekce globálního ekonomického růstu pro roky 2018 a 2019. Snížení výhledu růstu HDP pro rok 2019 se dotklo i USA i Číny. MMF uvedl, že obě země pocítí zátěž jejich obchodních válek příští rok.

Shodou okolností prezident USA Donald Trump zopakoval hrozbu uvalení obchodních cel na další dovoz čínského zboží za 267 mld. USD do USA, pokud Čína bude oplácet současná obchodní cla a jiná opatření na její importy do USA přijaté Spojenými státy v eskalujících obchodních válkách obou zemí.

Nejistoty obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionistických jevů jako jsou obchodní války, cla apod. dopadají zejména na akcie odvětví nejvíce integrovaná do světové ekonomiky. Jde hlavně o sektory průmyslu, technologií, komunikačních služeb či materiálů.

Sektor materiálů oslaboval

Index materiálů indexu S&P 500 oslabil 3,4 %. Je to jeho největší procentuální denní pokles od 8. února, poslední korekce akciovélho trhu. Chemická společnost PPG Industries ztratila v rámci sektoru materiálů nejvíc, 10 %. Firma varovala, že její zisk v probíhajícím kvartálu bude zasažen silnějšími náklady surovinových materiálů a rovněž i slabší poptávkou Číny. Stejně jako akcie chemických firem i akciové tituly firem průmyslu papírových obalů WestRock a Packaging Corp of America stihl pokles. Ceny akcií obou společností oslabily 8 % s názorem rizika rostoucí nabídky tohoto odvětví.

Index sektoru průmysl indexu S&P 500 klesl 1,5 %. Tomu pomáhaly prodeje akcií aerolinek. Ty postihly ještě silnější poklesy. V jejich skupině vynikaly největším procentuálním polesem, 6,5 % akcie American Airlines. Korporace oznámila, že ceny paliv jsou vyšší, než se čekalo. To spustilo obavy, že rostoucí přepravní poplatky nepokryjí náklady energií.

Hlavní akciové indexy ale získaly dílčí podporu z klesajících výnosů desetiletých státních dluhopisů USA. V posledních dnech jejich silný růst vytvořil na akciový trh klesající tlak. Události makroekonomických dat a přizpůsobení peněžních, dluhopisových a akciových trhů funguje. Míra návratnosti investic nízkého rizika roste a akciový trh přichází o poptávku, která směřuje do peněz a dluhopisů. Reakce akciové burzy obnovující rovnováhu je snížení cen akcií a zvýšení míry návratnosti akciového trhu.

Index S&P 500 klesl 0,1 % na 2 880 bodů a index Dow Jones Industrial Average oslabil na 26 431 bodů. Hlavní akciový index Nasdaq Composite stagnoval na 7 738 bodech.

Index energií indexu S&P 500 posílil 1 % a v rámci indexu S&P 500 patřil k nejsilněji rostoucím sektorům. Ropné ceny totiž vzrostly s dalšími signály poklesu exportů surové ropy Íránu. Cenu ropy rovněž pozdvihlo i částečné uzavření produkce Mexického zálivu kvůli hurikánu Michael.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web