Akcie

Wall Street a Apple posílily, obavy mezinárodního obchodu klesly

Pátek 14. září 2018 14:20

Nejistota obav rizik nebezpečí obchodních válek a cel povolila. Čína totiž přivítala návrh rozhovorů USA s USA. Apple ve čtvrtek vedl obrat technologických akcií. Posílil tak všechny tři hlavní akciové indexy USA (S&P 500, DJIA, Nasdaq Composite).

Neohlášená středeční nabídka Trumpovy administrativy USA povzbudila akciový trh již včera. USA přitom připravují uvalení cel na dovoz čínského zboží do USA za 200 mld. USD. Obě země si hrozí odvetnými obchodními zbraněmi ve značně velkém rozsahu. Časování nového kola rozhovorů mezinárodního obchodu zůstává nejasný. Prezident USA Donald Trump řekl, že USA nejsou pod žádným tlakem k dosažení dohody s Čínou.

Akcie technologických a průmyslových firem citlivých na dění mezinárodního obchodu rostly. Akcie Applu, Boeingu a Caterpillaru, reprezentantů této skupiny akcií a obchodních válek ve čtvrtek vzrostly 2,4 %, 0,6 % resp. 0,9 %. Apple dříve řekl, že cla zasáhnou širokou škálu jeho produktů. Jeho akcie ve středu klesly se zveřejněním jeho historicky největšího iPhonu. Firma ale ve své produktové nabídce učinila jen malé a navíc široce očekávané změny.

Hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average se ve čtvrtek mírně posnul blíže ke svému historickému rekordu z 26. ledna. Index zavíral na nejsilnější hodnotě od od 1.2. a pouze 1,8 % pod zavírací kotací 26. ledna. Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite v minulých týdnech své lednové rekordy stihly překonat.

Růst technologií táhly Apple a polovodiče

Ve čtvrtek se dařilo posiilovat technologickým akciím, celkově nejvíce od 2. srpna. Tahounem jejich růstu byl Apple. Akcie producentů čipů se po středečních poklesech ve čtvrtek odrazily k růstu. Index PHLX Semiconductor Sector burzy Philadelphia (SOX) se snížil 1,2 %. Akcie Qualcommu posílily 4 %. Firma oznámila, že skoupí zpět své akcie za přibližně 16 mld. USD.

Spotřebitelské ceny USA v srpnu rostly méně než se čekalo. Inflační data indexu CPI (index spotřebitelských cen) rovněž naznačila možní oslabení podkladových inflačních tlaků. Podobný jev, nečekané oslabení produkční inflace o den dříve ukázal index PPI (index cen průmyslových výrobců). Data ohlásilo ministerstvo práce USA. Slabší inflace vůči očekávání je pro akcie příznivá. Fed tak možná může chránit ekonomiku pomalejším zvyšováním hlavní úrokové sazby.

Později během obchodní seance výbor Sněmovny reprezentantů spravující daňovou legislativu pod taktovkou a převahou republikánských reprezentantů odhlasoval v poměru 21/15 trvalé prodloužení redukce daní z příjmu fyzických osob.

Florence slábne, Home Depot oslabil

Akcie Home Depotu klesly 1,2 %, akcie Lowe’s přišly o 1,4 % a titul Beacon Roofing Supply oslabil 5,9 %. Jde o firmy obchodující se zbožím pro dům, stavbu a zahradu. Hurikán Florence, který začal svou destrukci pobřeží Severní Karolíny byl totiž přeřazen do nižší kategorie 2. Nedávno jeho síla byla hodnocena čtyřkou znamenající větší nebezpečí.

Index S&P 500 vzrostl 0,5 % na 2 904 bodů, Index Dow Jones Industrial Average posílil 0,6 % na 26 146 bodů a Index Nasdaq Composite přidal 0,8 % na 8 014 bodů. Ve čtvrtek se na burzách USA zobchodovalo kolem 6,7 miliardy akcií. Podle dat Thomson Reuters denní obchodní průměr za posledních 20 obchodních dnů byl 6,1 miliardy zobchodovaných akcií.

Akcie sektoru základního spotřebního zboží ve čtvrtek oslabily. K poklesu je stahovaly akcie Krogeru. Titul propadl 9,9 %. Tržby stejných prodejen tohoto supermarketového řetězce totiž nedosáhly na tržní očekávání. Výpadek měl být způsoben změnou umístění zboží v prodejnách Krogerem.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web