Akcie

Wall Street jak na horské dráze

Středa 24. říjen 2018 12:32

Akcie USA v úterý oslabily. Obavy výhledu firemních výsledků přidaly současnému prodejnímu tlaku. Nicméně hlavní akciové indexy končily úterý značně nad svými denními minimy. Investoři totiž později během dne kupovali oslabené akcie.

Hlavní akciový index S&P 500 klesl pět obchodních seancí v řadě. Nyní se nachází přibližně 6,5 % pod svojí rekordní závěrkou 20.9. Hlavní akciový index Nasdaq Composite znovu flirtoval se svým korekčním teritoriem definovaným poklesem tržního akciového indexu 10 % ze svého maxima. Klesl totiž ze svého rekordního zavíracího maxima dosaženého 29. srpna o více než 10 %. Potom své ztráty zredukoval a zakončil den nad těmito úrovněmi.

Akcie Caterpillaru propadly 7,6 %. Producent těžké průmyslové techniky potvrdil svoji předpověď zisku tohoto roku. V předchozích dvou kvartálech byla prognóza navyšována. Firma vzhledem ke své globální expozici reprezentuje mezinárodní obchod. Symbolizuje tak hlavní oběť z řad korporací, které ovládají obavy v podobě zvýšeného protekcionismu na mezinárodní scéně. Ten se v tomto roce značně prosazuje obchodními válkami v podobě cel. Akcie 3M (Minnesota Mining&Manufacturing) padly o 4,4 % poté, co firma snížila svůj celoroční výhled zisku kvůli pohybu měnových kursů.

Obavy trhu se zvýšily

Tyto zprávy opět podnítily obavy dopadu rostoucích úvěrových nákladů, mezd a cel na firemní zisky. Přinutily také průmyslové akcie hlavního akciového indexu S&P 500 k silnému poklesu. K těmto zmíněným obavám o růst zisků se přidalo znepokojení z nadcházejících kongresových voleb USA, které půlí mezidobí prezidentských voleb. Ty mohou odstranit většinu republikánů v dolní i horní komoře Kongresu. To by přistřihlo hladkou podporu Donaldu Trumpovi.

Trh má rovněž starost z příliš expanzivního navrhovaného rozpočtu Itálie s významným schodkem. Země se navíc dostává do sporu s Evropskou unií. Tyto důvody zavánějí dluhovou krizí Itálie a jejím odchodem z eurozóny. Trh se taky obává “tvrdého Brexitu”, tedy odchodu UK z EU bez obchodní dohody, který by mohl vážně stisknout ekonomickou aktivitu eurozóny a potlačit ekonomický sentiment.

Tyto důvody mohou vyústit v silnou tržní nestabilitu a přispěly k poklesu cen akcií. Index energií indexu S&P 500 klesl 2,7 %. Pokles převyšovalo oslabení jiných sektorů. Ceny ropy totiž oslabily s prohlášení Saúdské Arábie, že by mohla v případě potřeby rychle zvýšit nabídku surové ropy.

Burza později otočila k růstu, protože...

Trh odkrojil většinu svých ztrát během odpolední části obchodní seance. Někteří obchodníci se již začali domnívat, že ztráty akciové burzy již jsou přehnané. Nákupy akcií vedené technickou analýzou na hladinách technických podpor hlavního akciového indexu S&P 500 kolem 2 700 rovněž pomohly akciím k odrazu a růstu.

Trh si rovněž vzdor zklamání úterních firemních dat uvědomuje, že informace hospodaření hlavních technologických firem, které ještě během týdne jsou na programu, by mohly být příznivé. Týká se to dat Microsoftu, Intelu a Alphabetu. Příznivý výhled vůči zprávám technologického sektoru rovněž pomohl k obratu akciového trhu.

Akcie McDonald’s vystoupaly 6,3 %. Firma překonala očekávání kvartálních tržeb stejných prodejen. Pomohla jí k tomu silná poptávka v zahraničí. Verizon rostl o 4,1 %. Společnost telekomunikačních služeb porazila tržní odhady ziskem a čistým růstem nově registrovaných klientů.

Obchodní objemy opět vyskočily

Zisky firem indexu S&P 500 mají za třetí čtvrtletí dle dat I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) Refinitivu meziročně vzrůst kolem 22 %. Nicméně čeká se, že rok 2018 bude vrcholem cyklu růstu zisků.

V úterý index širšího trhu S&P 500 klesl o 0,6 % na 2 741 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,5 % na 25 191 bodů a index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite oslabil 0,4 % na 7 438 bodů.

Na burzách USA v úterý změnilo majitele kolem 9,1 mld. akcií. Podle dat I/B/E/S Refinitivu denní průměr posledních 20 obchodních dnů poznamenaných zvýšenou volatilitou spojených s rostoucí obchodní aktivitou a silnými poklesy cen akcií je 7,9 mld. zobchodovaných akcií. Data obchodních objemů signalizují obnovení silného vzestupu obchodní aktivity.

V minulých dnech obchodní objemy byly stále robustní ale klesaly. Vracely k svému normálu po jejich prudkém zvýšení v předminulém týdnu. Tehdy akcie při zvýšené volatilitě v tržní korekci prudce klesaly. Během tohoto období denní obchodní objemy kulminovaly kolem 11 mld. obchodovaných akcií. Ovšem za normálních tržních podmínek jsou obchodní objemy v průměru nižší, než ukazuje současný 20-denní průměr.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web