Akcie

Wall Street klesl s oslabením výhledu ekonomiky a firemních očekávání

Středa 23. leden 2019 18:13

S&P 500, Dow Jones Industrial Average and Nasdaq Composite utržily v úterý největší denní ztráty od 3. ledna. Důvody? Temnější výhled růstu světové ekonomiky, nejistoty na mezinárodní scéně či firemní odhady za očekáváním.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA během dne své ztráty ještě zkrátily. Důvodem bylo popření zprávy Financial Times hlavním ekonomickým poradcem Bílého Domu Larrym Kudlowem, že administrativa prezidenta USA zrušila přípravné obchodní rozhovory s Čínou.

Mezinárodní měnový fond snížil předpověď

V pondělí, kdy byly akciové trhy USA kvůli svátku Dne Marina Luthera Kinga jr. uzavřeny, Mezinárodní měnový fond snížil svoji předpověď globálního ekonomického růstu pro tento rok. Čína navíc ohlásila nejpomalejší růst své ekonomiky za posledních 28 let, byť je stále značně silný. Tato data potvrdila naše očekávání.

Předpovědi velkých společnosti zatím zůstávají za prognózami, stalo se tak i v případě společnosti Johnson & Johnson. Na základě toho její akcie oslabily o 1,4 %. 

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 oslabil 1,4 % na 2 633 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 1,2 % na 24 404 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 1,9 % na 7 020 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 7,97 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 8,24 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud redukuje.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web