Akcie

Wall Street končil 3. den v řadě v zisku, Apple poté po výsledcích oslabil

Pátek 2. listopad 2018 12:03

Akcie USA ve čtvrtek posilovaly 3. den v řadě. Impuls růstu akciové burze podal prezident USA Donalt Trump. Řekl, že rozhovory obchodu s Čínou “hezky postupují”. Komentář prezidenta oživil naděje trhů, že USA a Čína mohou vyřešit svůj obchodní spor.

Optimistické náladě přispěla i poslední várka většinou příznivých výsledků firem USA.

Trump řekl, že plánuje schůzku s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem na summitu G-20 v Argentině na konci listopadu. Index průmyslu indexu S&P 500 ve čtvrtek posílil 1,7 %. Průmysl je odvětvím s globální působností. Proto reprezentuje mezinárodní obchod a reaguje na jeho dění včetně obchodních válek a protekcionismu včetně obchodních cel. Akcie symbolů globálního průmyslu v rámci zahraničního obchodu, producentů letadel Boeingu a těžké průmyslové techniky Caterpillaru patřily k akciovým titulům, které táhly růst tohoto akciového sektoru.

Po závěru obchodování Wall Streetu nicméně akcie Applu padly kolem 7 %. Tržní kapitalizace firmy se tím sesunula zpět pod 1 bilion USD. Firma oznámila, že tržby klíčového kvartálu svátků by mohly zaostat za očekáváním trhu. Ve standardním obchodování před oznámením dat akcie firmy posílila 1,5 %. Akciové futures USA v nočním čtvrtečním obchodování oslabily. Futures e-mini S&P 500 klesaly 0,4 %. Během standardní obchodní seance index technologií hlavního akciového indexu S&P 500 posílil 1,2 %. Vzestup tohoto indexu tak po jeho nedávných robustních poklesech pokračuje. Silná data zisků zveřejnily tři dodavatelé Applu, NXP Semiconductors, Dialog Semiconductor a Qorvo.

Technologie korigují poklesy

Index Nasdaq Composite za poslední tři obchodní dny posílil 5,4 %. Je to jeho nejsilnější třídenní růst od února 2016.

Vzdor středečnímu růstu akciového trhu index S&P 500 říjen zaknihoval jako měsíc s nejhorší výkonností za posledních 7 let. Poklesy akcií a růsty obchodních objemů a tržní volatility v posledních týdnech akcelerovaly. Hlavním důvodem akciových poklesů října byly obavy z rostoucích úvěrových nákladů vzhledem k trvalému zvyšování hlavní úrokové sazby Fed Federal Funds Rate, výnosů dluhopisů, úrokových sazeb peněžního trhu a obecně úrokových sazeb. Dalším důvodem jsou nejistoty obav rizik nebezpečí rostoucích sporů globálního obchodu zhmotňujících se do podoby obchodních válek. Tyto důvody mohou oslabit ekonomický růst a růst zisků firem USA. Trh se stresuje, že by růst zisků firem USA mohl v roce 2019 oslabit víc, než se čeká. Určité známky slabosti vykazují firemní investice, trh domů a exporty. Investoři rovněž mohly vybírat zisky hlavně akciových titulů, jež dlouhodobě táhly růst akciového trhu USA a jejichž valuace se jim zdály příliš velké. Taky proto říjnové prodeje akcií byly zaměřeny na firmy sektorů technologií a internetu. Index technologií indexu S&P 500 v říjnu klesl 8 %.

DowDuPont nadchl výsledky

Index materiálů indexu S&P 500 vyrostl 3,0 %. Akcie firmy DowDuPont skočila 8,1 %. Společnost hlásila silné výsledky a plány zpětného odkupu svých akcí za 3 mld. USD.

V probíhající firemní výsledové sezóně USA svá data oznámilo již 348 firem indexu S&P 500. Z nich 77 % zisky překonalo tržní očekávání. Data pomohla vytlačit odhad agregátního růst zisku firem indexu S&P 500 ve třetím čtvrtletí podle I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) dat Refinitivu na 26,2 %.

Pátek přinese měsíční zprávu trhu práce USA za říjen. Investoři vyhlíží další signály sílícího trhu práce. Růst trhu práce je nadále robustní. Míra nezaměstnanosti brouzdá mnohadekádními minimy. Růst mezd zrychluje jen mírně. Růst ekonomiky je stále silný a nadále vyčerpává trh práce a evokuje možnost zesílení růstu mezd, tedy inflačních rizik.

Trh zaměřuje kongresové volby

Momentální nervozitu nyní představuje nejistota voleb do Kongresu USA. Ty se konají již 6. listopadu. Volby rozpůlí funkční prezidentské období USA Donalda Trumpa. Jejich logickým tématem bude i vysvědčení dvou let Trumpa v pozici prezidenta. Trumpovi vážně hrozí, že volby mohou ukončit republikánskou většinu v Kongresu. V ohrožení je zejména nadvláda konzervativců v dolní komoře Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů. Trh rovněž započítal, že republikánům se podaří udržet převahu v horní komoře parlamentu, tedy v Senátu.

To by prezidentovi značně zkomplikovalo vládnutí a jeho další reformy daní a deregulace ekonomiky. Rovněž vzhledem k jeho aférám by to ohrožovalo i jeho vlastní pozici v úřadu prezidenta. Z těchto důvodů by akciový trh, pokud výsledky voleb dopadnou dle tohoto očekávání, mohl oslabit.

Na druhou stranu, oslabení kongresové podpory Trumpa už na akciovém trhu může být započítáno. Opozice demokratů i přes případné ovládnutí Sněmovny reprezentantů nebude tolik výkonná. Na některých otázkách, jako např. podpora infrastruktury se názor demokratů přibližuje republikánské strategii.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 1,1 % na 2 740 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average posílil 1,1 % na 25 381 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 1,8 % růstem na 7 434 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 9,1 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,7 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledním týdnu signalizují obnovení silného vzestupu obchodní aktivity. Obchodní objemy se s velkou volatilitou opět přiblížily své špičce z 11. října. Tehdy s výprodejní akciovou vlnou 11. října se obchodovalo 11,44 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web