Akcie

Wall Street mírně oslabil, akcie sektoru energie klesly

Čtvrtek 25. duben 2019 16:19

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 ve středu klesl. Předchozí obchodní seanci zavíral na historickém rekordu. Hlavní akciový index USA Nasdaq Composite během dne posunul své rekordní maximum.

Investoři čekali na více výsledkových zpráv firemní výsledkové sezóny USA prvního čtvrtletí.

Index S&P 500 ve středu nejvíce oslabily akcie sektoru energií. Důvodem byl pokles cen ropy.

Index technologických firem Nasdaq Composite pozvedly příznivé výsledky eBay a růst cen akcií producentů čipů. Investoři jinak analyzovali smíšený balík firemních výsledků USA.

Akciový trh zpátky na maximech

Ve středu index S&P 500 uzavřel přibližně 0,5 % za svým intradenním rekordem z konce září.

Během úterního obchodování index S&P 500 konečně vymazal všechny prudké ztráty ze závěru roku 2018 tím, že uzavřel úterý nad svým předchozím rekordem dosaženým 20.9. Index zavřel jen 0,3 % za svým intradenním rekordem 2 940,9 bodů dosaženým 21.9.

Index S&P 500 dosud letos vzrostl 17 % s pomocí zmírnění monetární politiky Federálního rezervního systému USA, který přestal vyhlížet jako optimum zvyšování jeho hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Akciovému trhu rovněž pomohly naděje vyřešení nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu USA a Číny, dvou největších ekonomik světa, v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Nový růstový impuls akciovou burzu napájí obecně optimistický začátek firemní výsledkové sezóny USA prvního čtvrtletí.

Data potvrzují, že ekonomika stojí na solidním základu s příznivou tendencí. Navíc zmíněná rizika ekonomického růstu by se měla spíše snižovat.

Index S&P 500 se obchoduje na úrovni svého zářijového rekordního maxima. Růst cen akcií USA v prvním čtvrtletí byl v kvartálním srovnání nejsilnější za přibližně poslední dekádu. Začátkem druhého čtvrtletí, v dubnu, růst akciového trhu pokračuje, přestože trh čeká na firemní výsledkovou sezónu USA prvního kvartálu, která začíná gradovat. Ta může přinést zásadnější změny fundamentálního pohledu na vývoj firermní a makroekonomické aktivity. Její očekávání co se týče zisků jsou spíše skromná (čeká se meziroční pokles zisků firem indexu S&P 500) a trh tak možná věří, že očekávání již jsou příliš skeptická.

Firemní výsledková sezóna zatím nad očekáváním

Vůči nedávným odhadům podle dat Refinitivu se od začátku dubna analytické předpovědi zisku firem indexu S&P 500 prvního kvartálu zlepšily. Ekonomové zmírnili očekávání jejich poklesu ze začátku dubna 2,3 %. Je to důsledek začátku firemní výsledkové sezóny, která zatím je příznivější, než se čekalo.

129 firem indexu S&P 500 již svoje data uvedlo. Z nich podle dat Refinitivu 78 % překonalo očekávání.

Začínající firemní výsledková sezóna za první čtvrtletí je nicméně celkově stále vyhlížena se střízlivějším očekáváním analytiků. Předpovědi zisků firem indexu S&P 500 prvního kvartálu se v posledních šesti měsících plynule snižovaly. Zisky firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 podle současného výhledu mají dle dat Refinitivu meziročně klesnout 1,1 %.

Přesto ovšem stále platí, že analytici podle dat Refinitivu čekají, že půjde o první meziroční poklesu zisků firem indexu S&P 500 od roku 2016.

Trh stále čeká na výsledky velkých firem tohoto týdne s příznivým očekáváním

Řada obchodníků ale stále s obchody vyčkává. Nové pozice otevřou se znalostí výsledků klíčových společností ekonomiky.

Hlavní firmy roštu akciové burzy resp. technologických akcií, Microsoft a Facebook ve středu hlásily své výsledky ve středu po zavření primární akciové burzy. Amazon.com a Intel zveřejní svá data ve čtvrtek. Firemní výsledková sezóna USA prvního čtvrtletí vygraduje příští týden výsledkovou smrští dalších firem.

Očekávání pro tyto firmy jsou příznivá. Jejich současná silná hodnota a relativní valuace ale udržují investory v opatrnosti.

V obchodování po zavření primárních burzovních trhů akcie Microsoftu rostly přibližně 3 % a akcie Facebooku přidávaly zhruba 5 %. Obě firmy tržbami i zisky překonaly odhady trhu.

Akcie sektoru energií propadly, akcie technologie smíšeně

Akciový sektor energie byl poklesem 1,9 % nejvíce klesajícím akciovým sektorem indexu S&P 500. Z 11 hlavních akciových sektorů jen tři posílily. Nejvíce z nich akciový sektor realit růstem 0,8 %.

Akcie technologického sektoru k závěru středečního obchodování přišly o své zisky. Index firem sektoru polovodičů, PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia ale středeční obchodování končil se ziskem 1 %. Během obchodní seance stihl přepsat své rekordní maximum.

Akcie jednoho z hlavních producentů polovodičů a čipů Texas Instruments po kvartální zprávě firmy posílily 1,8 %.

Akcie eBay vyskočily 6,5 %. Firma předtím zvýšila svoje celoroční předpovědi tržeb a zisku.

Akcie Caterpillar a AT&T s výsledky a výhledem ztratily

Akcie Caterpillaru ve středu ztratily 3 %. Firma reportovala jen nevýrazné tržby pacifickoasijského regionu. Upozornila rovněž na rostoucí náklady omezující marže své divize zboží stavebnictví.

Největším kladivem, které zatlouklo ve středu index S&P 500 byly akcie AT&T. Ty klesly 4 % poté, co druhý největší poskytovatel bezdrátových síti USA reportoval kvartálnín tržby za očekáváním Wall Streetu.

Boeing oznámil slabší data, jeho akcie ale vzrostly

Akcie Boeingu uzavřely 0,4 % výše, přestože firma zrušila svůj výhled pro tento rok a vzdor reportu kvartálnich tržeb pod odhadem trhu kvůli vyřazení letadlových modelů firmy 737 MAX z provozu.

V březnu akcie této firmy spíše ztrácely hlavně na pozadí ztráty důvěry veřejnosti, obchodních partnerů, aerolinek a regulátorů v její stěžejní produkční model 737 MAX po jeho dvou nehodách indonéské Lion Air v říjnu v Indonésii a etiopské Ethiopean Air Lines v březnu v Etiopii. První náznaky vyšetřování nehod totiž naznačila spojitosti obou katastrof. Letadla této typové řady byla stažena z provozu, což nepříznivě zatíží tržby, zisky a hospodáření Boeingu.

Tesla výsledky ani komentáři Muska nepřesvědčila

Akcie producenta elektrických automobilů Tesla ve středu po výsledcích firmy stagnovaly. V obchodování po zavření primárního burzovního trhu akcie oslabily necelé procento. Letos akcie odepsaly přibližně 22 %.

Firma hlásila větší ztrátu než se čekalo. Tesle se letos nedaří investory přesvědčit o síle poptávky po svém modelu sedanu Model 3. Nepřesvědčivé dodávky vozů akcentují trvalé potíže firmy jejího volného kapitálu.

Tesla potvrdila predikce produkce a výsledků tohotom roku, i když její ředitel Elon Musk snížil o polovinu výhled produkce továrny Tesly v Šanghaji, která se ještě staví a která by významně měla přispívat do celkového produkčního portfolia firmy.

Licitace Occidental Petroleum o Anadarko Petroleum vytlačila ceny akcií Anadarka Petroleum

Akcie Anadarko Petroleum ve středu vyskočily 11,6 %. Nejvíce tak posílily hlavní index širšího akciového trhu S&P 500. Occidental Petroleum totiž usiluje přebít převzetí Chevronu společnosti nabídkou 57 mld. USD.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 přidal 0,9 % na 2 934 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average získal 0,6 % na 26 656 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite zesílil 1,3 % na 8 121 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 6,75 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,64 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web