Akcie

Wall Street mírně oslabil s poklesem technologických a bankovních akcií

Pátek 30. listopad 2018 11:51

Akciové burzy USA ve čtvrtek zavíraly mírně níže. Čtvrteční obchodování vidělo pokles akcií firem technologického a finančního sektoru. Oslabení vymazalo předchozí růst akcií taženého Zápisem Fed ze zasedání 7.-8.11. monetární politiky a úr. sazeb.

Ten ukázal, že centrální banka otevřela debatu, jak časovat resp. kdy zbrzdit, zpomalit, či (po)zastavit další zvyšování její hlavní úr. sazby.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA končili čtvrteční obchodování několik desetin procenta ve ztrátě.

Na zasedání centrální banka svou hlavní úr. sazbu Federal Funds Rate nezměnila. Ani v doprovodném komentáři k listopadovému rozhodnutí Fed neučinil změny s jednou výjimkou. Tou byla reflexe oslabení firemních investic, jejichž vývoj dosud hodnotil jako silně rostoucí. Fed dále opět oznámil, že silný růst zaměstnanosti a spotřeby domácností udržují ekonomiku na správné cestě. Potvrdil, že postupné zvyšování Federal Funds Rate je tou správnou monetární politikou konzistentní s udržitelnou expanzí ekonomické aktivity, silným trhem práce a cílovanou inflací 2 % ve střednědobém období.

Zápis ze zmíněného zasedání ukazuje, že téměř všichni členové Fed souhlasili, že další zvýšení hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate bude pravděpodobně oprávněné značně brzo. Fed rovněž v Zápisu podotkl, že růst mezd se zvyšuje. V dalších pasážích Zápisu ale jsou patrné úvahy zbrždění, zpomalení či snížení zvyšování cíle hlavní úr. sazby.

Několik členů Fed zatímco vidělo další postupné zvyšování cíle hlavní úr. sazby Federal Funds Rate jako pravděpodobně vhodné vyjádřilo nejistotu časování zvyšování úr. sazeb. Několik dalších představitelů Fed uvedlo, že Federal Funds Rate by momentálně mohla být blízko své neutrální úrovně. Další její zvyšování by tak mohlo příliš zpomalit expanzi ek. aktivity a tlačit na pokles inflaci a inflační očekávání.

Centrální banka rovněž diskutovala o tom, jak by komunikace výkonného výboru FOMC v komentáři po jeho zasedání měla být revidována na příštích zasedáních. Specificky Fed v této souvislosti zmiňuje své vyjádření referující k očekávání FOMC “dalšího postupného zvyšování” cíle Federal Funds Rate. Mnoho členů Fed proto upozornilo, že by se důraz měl přenést na hodnocení nových dat.

Obrat rétoriky Fedu není náhoda

Tento názor získal na významu, kdy jej replikovali i nejvyšší představitelé Fed, guvernér Powell a víceguvernér Clarida.

Jasná a náhlá změna rétorického kursu Fedu naznačuje, že tříletý cyklus zvyšování hlavní úr. sazby Fed se blíží ke konci. Federal Funds Rate před třemi lety ležela blízko nuly. Fed tak během posledních tří let redukoval silnou monetární expanzi a přiblížil cíl své hlavní úr. sazby její rovnovážné úrovni.

Lze předpokládat, že tyto komentáře jsou předvojem významnější korekce projekce úrokových sazeb pro roky 2019 a 2020. Centrální banka podle svých posledních zářijových projekcí ze zasedání monetární politiky a úr. sazeb 25.-26.9. považuje za přiměřené pokračování zvýšování cíle své hlavní úr. sazby Federal Funds Rate na nadcházejícím prosincovém zasedání monetární politiky o 0,25 % a v roce 2019 o 3x0,25 % a v roce 2020 o 0,25 % celkově na 3,4 %. Dlouhodobě Fed počítá s optimem cíle Federal Funds Rate 3,0 %.

Fed reflektuje některé signály slabosti ekonomiky. Růst světové ekonomiky slábne kvůli nebezpečí obchodních válek. Klíčový růst ekonomiky USA je stále robustní. Vykazuje ale slábnutí některých svých důležitých segmentů (trh domů a investice firem kvůli růstu úr. míry a export kvůli slábnutí růstu globální ekonomiky). Slábnoucí růst ekonomiky USA resp. světa táhne níže růst firemních zisků a tím i akciový trh a zejména cyklická růstová globalizovaná odvětví (technologie, průmysl apod.). Současně pak adekvátně zvyšuje poměry P/E.

Právě růst úrokové míry v posledních měsících nejvíce oslabuje ekonomický růst a akciové trhy. Fed v posledních letech postupně zvyšuje svoji hlavní úrokovou sazbu, aby tlumil inflační rizika plynoucí z vyčerpaných trhů práce a možného zvýšení růstu mezd. Tím ovšem zdražuje cenu peněz a úvěrové náklady firem a jejich zisku. Tím současně dochází k útlumu růstu ekonomické aktivity a tlaku na pokles cen akcií.

Zvyšování úr. sazeb ještě bude pokračovat

Na druhou stranu, ekonomický růst tažený robustním růstem spotřeby domácností a trhem práce přes zřetelné známky sektorové slabosti má stále značnou sílu a setrvačnost, které povedou k dalšímu napínání trhu práce ve stavu plné zaměstnanosti. To stále hrozí rychlejším růstem mezd a inflace. Hlavní snahou centrální banky momentálně je oslabit ekonomický růst více, aby došlo k zastavení růstu a k přiměřenému ochlazení trhu práce. Proto strop zvyšování úr. sazeb ještě může ležet výše.

Poslední změna rétoriky Fed nicméně naznačuje oslabení tendence zvyšování úr. sazeb. To může být celkově pomalejší a menší.

Zápis ze zasedání Fedu monetární politiky včetně úrokových sazeb vzhledem k náznaku omezení zvyšování úr. sazeb krátce posílily akcie, zisky akcií ale do závěru obchodování ochably. Wall Street se dočkal růst i v úterý s komentáří guvernéra Fedu Jeroma Powella, který investorům naznačil stejný vzkaz. Tedy, že tříletý cyklus zvyšování cíle hlavní úrokové sazby Fedu by se mohl blížit ke konci. Jde o jasnou a náhlou změna rétorického kursu Fedu. Ještě minulý měsíc Powell trhy připravoval na to, že zvyšování hlavní úr. sazby ještě může trvat déle.

Víkend obchodních jednání nadešel

Růst hospodářství letos ustavičně brzdí nejistoty obav rizik mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu. Současnou vlnu protekcionismu odstartovaly Spojené státy americké obchodními válkami vůči svým obchodním partnerům zejména v podobě zpřísnění celní politiky. Některé země dostaly od USA celní výjimky, jiné se dokázaly v rámci bilaterálních či multilaterálních dohod s USA dohodnout (Kanada, Mexiko). Evropská unie uzavřela s USA předběžnou dohodu o redukci obchodních bariér a podpor. Obchod USA - Čína ale stále na významnější průlom čeká.

Investoři s nervozitou dalšího vývoje celní politiky významně upínají pozornost k nadcházejícímu summit skupiny G20, dvaceti největších zemí světa v argentinském Buenos Aires. Ten se koná v pátek a v sobotu 30.11. a 1.12. Prezidenti dvou největších světových ekonomika a současně hlavních protagonistů obchodních válek, Donald Trump a Si Ťi-pching spolu mají v sobotu hovořit. Dalšími horkými tématy jsou životní prostředí resp. globální oteplování, k němuž se USA po nástupu Trumpa do funkce prezidenta USA poněkud otáčí zády a neuznávají dříve sjednanou pařížskou multilaterální dohodu. Lídři států rovněž mohou diskutovat reformu Světové obchodní organizace WTO.

USA totiž, nedojde-li ke smíru, hlásí plán zvýšit celní sazby po Novém roce na již uvalená cla na dovoz čínského zboží do USA. Do té doby tedy jde o možná poslední vrcholnou schůzku USA a Číny.

Trump ve čtvrtek vyslal smíšené signály o možné dohodě mezinárodního obchodu mezi dvěma největšími světovými ekonomikami USA a Čínou. Změny postoje prezidenta tak čeřily čtvrteční burzovní obchodování.

Ve čtvrtek oslabily hlavně technologie a finance

Všechny tři hlavní akciové indexy USA byly ve čtvrtek nejvíce zatlačeny poklesem technologických akcií. Index technologií indexu S&P 500 oslabil 1,0 %.

Akcie finančního sektoru citlivého na vývoj úrokových sazeb rovněž silně klesly. Výnosy desetiltých státních dluhopisů USA totiž po zveřejnění Zápisu Fed ze zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 7.-8.11. pokračovaly v poklesu. Pokles akcií v rozmezí 0,8 až 1,8 % tak vykazovaly největší banky USA jako JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs a Morgan Stanley.

Z 11 hlavních sektorů indexu S&P 500 pět končilo čtvrtek ve ztrátovém pásmu.

Akcie Twitteru klesly 4,4 % po zprávě Politica. Podle ní se zdá, že bojkot sítě sociálních médií Fox News zvýší obavy větší odvety konzervativců vzhledem k vnímanému liberálnímu profilu společnosti.

Abercrombie&Finch + 20,9 %

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,2 % na 2 738 bodů, akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 0,1 % na 25 339 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,3 % na 7 273 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo jen kolem 6,85 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,67 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenáší i do listopadu. Svátky Dne díkůvzdání ji nicméně opět rozkolísaly. V posledních dnech ale obchodní objemy klesají.

Akcie Dollar Tree vzrostly 6,1 %. Diskontní maloobchodník řekl, že cla tento rok budou mít minimální dopad.

Akcie prodejce dětského oblečení Abercombie&Finch vzlétly 20,9 % po své předpovědi tržeb svátků, která překonala očekávání.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web