Akcie

Wall Street mírně vzrostl, akcie producentů čipů s nadějemi obchodní dohody vzrostly

Čtvrtek 4. duben 2019 12:42

Akcie USA ve středu mírně posílily. Opět tak navýšily své silný silné zisky prvního kvartálu i začátku druhého čtvrtletí. Akciovému trhu pomohl silný růst akcií výrobců čipů s růstem optimismu obchodní dohody největších ekonomik světa USA a Číny.

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow řekl že rozhovory USA a Číny pokročily a že obě strany doufají, že se klíčové rámcové obchodní dohodě tento týden opět přiblíží.

S růstem očekávání obchodního smíru obou velmocí vydělaly zvlášt akcie firem produkujících čipy. Tyto společnosti totiž velký podíl svých tržeb realizují právě v Číně. Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia ve středu v jednu chvíli vyskočil až 3 % na rekordní maximum. Nakonec obchodní seanci zakončil výše 2,3 %.

AMD a Intel posilovaly s příznivým hodnocením Nomury

Akcie Advanced Micro Devices (AMD) ve středu vzrostly nejvíce ze všech akcií hlavního akciového indexu USA S&P 500 8,5 % a akcie Intelu ve středu posílily 2 % poté, co Nomura Instinet zahájila pokrývání obou těchto akcií ratingem “koupit”.

Akciové trhy a hlavně globalizované ekonomiky a rovněž odvětví (např. průmysl) a firmy se silnou expozicí na poptávku a export jsou více než rok pod tlakem nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionimus v čele s obchodními a celními válkami. Růst cel kromě zvyšování nákladů a cen vede k omezování konkurence a poklesu obratu zahraničního obchodu s velkým dopadem na pokles růstu hrubého domácího produktu zejména exportně orientovaných ekonomik, tedy Evropskou unii a Čínu.

Zvyšování cel vyvolaly USA vůči hlavním obchodním partnerům, EU, Číně, Kanadě, Mexiku, Japonsku, Jižní Koreji apod. s cílem dosáhnout spravedlivějších podmínek mezinárodního obchodu. Páteří ekonomiky USA je hlavně domácí spotřebitelský sektor. Proto USA plně využívají svoji hospodářskou a politickou sílu a s jinými zeměmi uzavírají nové obchodní dohody. S EU a Čínou USA zatím dohodly předdohody, základ nových rámcových obchodních dohod.

Makroekonomická data za očekáváním

Příznivý sentimet mezináordního obchodu zkalily nepřesvědčivé ekonomické zprávy. Březnový index PMI služeb institutu ISM USA klesl víc než se čekalo. Ačkoliv růst aktivity dominantního odvětví ekonomiky služeb nebyl od srpna 2017 níže než nyní, jeho růst zůstává solidní. Březnová zpráva zaměstnanosti soukromého sektoru USA ADP ukázala nečekaně silné oslabení růstu zaměstanosti.

Index S&P 500 ve středečním odpoledním obchodováním sestoupil ze svých maxim níže po zprávě firmy kybernetického zabezpečení UpGuard, že data milionů uživatelů Facebooku byla nedopatřením vystaveny na cloud serverech Amazon.com. Akcie Facebooku se po zprávě stočily do ztráty a středu končily v minusu 0,4 %.

Zpráva jinak opět přiživila tendenci k regulaci velkých technologických firem. Důvodem jsou obavy jejich neschopnosti kontroly uživatelských dat, kybernetických útoků ale také kvůli jejich nadměrné tržní síle a jejich nedostatečnému zpoplatnění aktivity. Státy se tak mohou snažit velké technologické korporace regulovat, zpoplatňovat, omezovat či dokonce rozdělovat. To může zredukovat aktivitu technologických firem.

Boeing stále ve víru nejistoty

Akcie Boeingu ve středu ztratily 1,5 % a omezily tak rozlet hlavního akciového indedxu USA Dow Jones Industrial Average. Důvodem je jedno z očekávání, že trh významně sníží výhled aktivity firmy poté, co společnost příští týden zveřejní data dodávek. Ta by mohla reflektovat globální vyřazení z provozu modelů letounů 737 MAX po havárii tohoto typu letadla v Etiopii. Stejný druh letadla havaroval v říjnu v Indonésii a trhy čekají na možnou technickou spojitost obou nehod. Letadla 737 MAX jsou hlavní produkční model Boeingu a pozastavení jejich aktivity tak vzbuzuje nejistotu výsledků celé firmy.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,2 % na 2 873 bodu, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,2 % na 26 218 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite získal 0,6 % na 7 896 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 7,24 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,45 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web