Akcie

Wall Street na velikonoční pondělí před smrští firemních výsledků zavřel blízko otvírací hodnoty

Úterý 23. duben 2019 12:30

Akcie Spojených států amerických v obchodní seanci velikonočního Červeného pondělí, které značně snížilo obchodní objemy na nízké úrovně zavřely blízko zavíracích hodnot posledního předchozího obchodního dne, kterým byl Zelený velikonoční čtvrtek.

Na velikonoční Velký pátek byl akciový trh USA zavřen. Investoři nicméně vyčkávají na důležitá makroekonomická i firemní data. Největší zisky v pondělí připisovaly akcie firem sektoru energie.

Denní obchodní objemy, tento rok dosud nejslabší, byly oslabeny hlavně skutečností, že řada investorů si prodloužila velikonoční dovolenou a prodloužila si víkendové volno vedle svátku akciového trhu USA Velkého pátku i o velikonoční pondělí. Trhy byly rovněž v pondělí kvůli Velikonocím zavřeny v řadě států Evropy a Asie.

Investoři nicméně s obchodováním vyčkávali na nadcházející důležitá makroekonomická data a kvartální firemní výsledky.

Trh čeká na HDP a salvu důležitých firemních dat

Hrubý domácí produkt USA za první kvartál bude zveřejněn v pátek 26.4. Jeho růst by sice měl numericky opakovat růstovou rychlost HDP ze čtvrtého čtvrtletí, 2,2 % (anualizovaná mezikvartální změna). V průměru po očištění bazického efektu by ale tato data znamenala pokračování trendu slábnutí ekonomického růstu ze silného na solidní tempo. Důvodem je předpokládané další oslabení růstu spotřeby domácností. Výdaje domácností ale v prvním kvartálu ale dle měsíčních maloobchodních tržeb mohou příjemně překvapit.

Hlavní vlna firemní výsledkové sezóny přijde právě tento týden. Obchodníci čekají na data prvního čtvrtletí některých největších firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 jako jsou Boeing, Amazon.con a Facebook, kteří budou své výsledky reportovat tento týden.

Trh se za první kvartál obává recese firemních zisků a další korporátní data by tyto starosti mohla zmírnit, jak ostatně ukázala úvodní data firem této výsledkové sezóny.

Index S&P 500 se obchoduje méně než 1 % za svým zářijovým rekordním maximem. Růst cen akcií USA v prvním čtvrtletí byl v kvartálním srovnání nejsilnější za přibližně poslední dekádu. Začátkem druhého čtvrtletí, v dubnu, růst akciového trhu pokračuje, přestože trh čeká na firemní výsledkovou sezónu USA prvního kvartálu, která právě začíná. Ta může přinést zásadnější změny fundamentálního pohledu na vývoj firermní a makroekonomické aktivity. Její očekávání co se týče zisků jsou spíše skromná (čeká se meziroční pokles zisků firem indexu S&P 500) a trh tak možná věří, že očekávání již jsou příliš skeptická.

Firemní výsledková sezóna zatím nad očekáváním

Vůči nedávným odhadům podle dat Refinitivu analytici čekají mírně lepší výhled zisků firem indexu S&P 500 prvního kvartálu resp. očekávání zmírnění jejich poklesu. Je to důsledek začátku firemní výsledkové sezóny, která zatím je příznivější, než se čekalo. Z 82 firem indexu S&P 500, které již zveřejnilo své výsledky, více než 3/4 z nich dosud překonalo oslabená očekávání.

Začínající firemní výsledková sezóna za první čtvrtletí je nicméně celkově stále vyhlížena se střízlivějším očekáváním analytiků. Předpovědi zisků firem indexu S&P 500 prvního kvartálu se v posledních šesti měsících plynule snižovaly. Zisky firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 podle současného výhledu mají dle dat Refinitivu meziročně klesnout 1,7 %.

Přesto ovšem stále platí, že analytici podle dat Refinitivu čekají, že půjde o první meziroční poklesu zisků firem indexu S&P 500 od roku 2016.

USA přitvrdily na Írán, cena ropy vzrostla

Index energií indexu S&P 500 v pondělí vzrostl 2,1 %. Je to jeho nejsilnější denní procentuální růst od ledna. Důvodem je silný růst cen ropy kvůli rozhodnutí USA dále omezit export ropy Íránu. Írán patří mezi největší exportéry ropy světa. Proto zákrok USA omezuje globální nabídku ropy.

USA loni na jaře vypověděly jadernou smlouvu s Íránem kvůli podpoře terorismu a atomového programu Íránu a zavedly tvrdé sankce na vývoz jeho ropy, byť řada obchodníků obdržela výjimku na obchod íránské ropy. Tím se dopad sankcí zmírnil. USA nicméně po roce tlak na Írán zesilují.

Ztrátou končilo pondělní obchodování 7 z 11 hlavnich akciových sektorů indexu S&P 500. Poraženým v uvozovkách kraloval sektorem realit poklesem 1 %.

Akcie Intuitive Surgical po výsledcích - 7 %

Akcie Intuitive Surgical v pondělí ztratily 7 % a nejvíce omezily výkonnost indexu S&P 500. Kvartální zisk producenta chirurgické robotiky zaostal za očekáváním trhu.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 přidal 0,1 % na 2 908 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 0,2 % na 26 511 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite zesílil 0,2 % na 7 015 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kvůli velikonočním svátkům jen značně podprůměrných 5,79 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,65 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web