Akcie

Wall Street opět na ústupu s potížemi maloobchodu a energií

Středa 21. listopad 2018 12:32

Akcie USA mají v úterý za sebou druhý denní výprodej v řadě. Akcie energetických firem klesly s dalším propadem ceny ropy. Akcie maloobchodních společností včetně Targetu a Kohl’s padly po jejich slabých výsledcích a předpovědích jejich aktivity.

Události podpořily starosti ze zpomalení ekonomického růstu.

V úterý hlavní technologický akciový index Nasdaq Composite klesl na své minium za více než 7 měsíců. Hlavní akciové indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average končily den na nejnižší hladině od konce října. Den předtím, v pondělí, akcie Applu, internetových a jiných technologických akcií citelně oslabily a dále tak otřásly důvěrou ve skupinu akcií, které táhly dlouhodobý býčí růstový akciový trh.

Akcie Applu v úterý opět klesly, 4,8 %, na jejich nejslabší úroveň od začátku května. Pokračovalo totiž znepokojení trhu z klesající poptávky po iPhonech. Akcie Applu v porovnání se svým rekordním zavíracím maximem 3. října ztrácejí více než 20 %, tedy přibližně 250 mld. USD. Investiční banka Goldman Sachs během týdne podruhé snížila svůj cenový cíl pro akcii společnosti Apple. Banka uvedla, že poměr ceny nových iPhonů XR a jejich nabídky a vlastností nemusí být příznivě přijímány uživateli mimo USA. Signály slábnoucí poptávky po iPhonech mají šíroké implikace pro technologické a internetové firmy.

Ropa opět silně klesla a stáhla akcie energií

Index energií indexu S&P 500 klesl 3,3 %. Ceny ropy USA v úterý prudce ztratily 6,6 %. Ceny ropy snížily obavy o světový ekonomický růst, akciový trh a táím i poptávku po ropě. Starostí ropnému trhu ale rovněž dělá i rostoucí globální nabídka ropy.

Index maloobchodu indexu S&P 500 v úterý klesl 2,7 % v osmém po sobě jdoucím denním poklesu.

Akcie Targetu padly 10,5 %. Zisky za třetí kavrtál korporace nenaplnil analytické odhady. Ziskové marže byly pod tlakem investicemi firmy do svých online aktivit, vyššími mzdami a redukcí cen. Akcie provozovatele obchodních domů Kohl’s v úterý odepsaly 9,2 %. Její celoroční předpověď svého zisku firmy byla za tržním očekáváním.

Akcie řetězce obchodních domů pro dům, stavbu, dílnu a zahradu Lowe’s v úterý značně klesly 5,7 %. Firma předtím zveřejnila další plány restrukturalizace. Společnsot čelí tržbám, které nenaplnily očekávání trhu.

Akcie TJX Cos značně klesly 4,4 %. Předtím předpověď zisku pro kvartál svátků diskontního maloobchodníka značně zaostala za odhady. Akcie menšího konkurenta Ross Stores padly 9,4 % poté, co firma předpovídá tržby stejných obchodů za čtvrté čtvrtletí pod očekáváním analytiků.

Varování maloobchodníků přidaly k opatrnosti investorů. Ti jsou již znepokojeni ze současných prudkých ztrát technologických akcií, růstu úrokové míry (hlavní úr. sazby Fed Federal Funds Rate, výnosů státních dluhopisů USA a úr. sazeb finančních a peněžních trhů), nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu (protekcionismus v podobě obchodních válek s antiliberální celní politikou), zpomalení globálního ek. růstu a postzenitové etapy firemních zisků.

Růst světové ekonomiky slábne kvůli nebezpečí obchodních válek. Klíčový růst ekonomiky USA je stále robustní. Vykazuje ale slábnutí některých svých důležitých segmentů (trh domů a investice firem kvůli růstu úr. míry a export kvůli slábnutí růstu globální ekonomiky). Slábnoucí růst ekonomiky USA resp. světa táhne níže růst firemních zisků a tím i akciový trh a zejména cyklická růstová globalizovaná odvětví (technologie, průmysl apod.).

Dow Jones Industrial Average a S&P 500 letos - 1 %

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 1,8 % na 2 642 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 2,2 % na 24 466 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 1,7 % na 6 909 bodů.

Úterní ztráty akciových indexů S&P 500 a Dow Jones Industrial Average znamenají i jejich zápornou výkonnost tohoto roku. Index Dow Jones Industrial Average letos ztrácí kolem 1 % a index S&P 500 je od 31.12. 2017 níže 1,1 %.

Tento týden obchodování je zkrácený kvůli čtvrtečnímu svátku Díkůvzdání. Ve čtvrtek se tedy obchodovat nebude a páteční obchodování bude zkráceno. Svátky utlumují tržní volatilitu a obchodní objemy. Útlum obchodování bude citelný právě ve druhé polovině týdne.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 9,0 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,6 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenáší i do listopadu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web