Akcie

Wall Street oslabil, čeká na výsledek obchodních rozhovorů USA - Čína, cla zvýšena

Pátek 10. květen 2019 15:04

Hlavní akciové indexy Wall Streetu v úterý oslabily před důležitým obchodním jednáním dvou největších ekonomik světa Spojených států amerických a Čínské lidové republiky.

Ztráty akciového trhu se ale významně snížily poté, co prezident USA Donald Trump řekl, že dosažení obchodní dohody tento týden je možné.

Během čtvrteční obchodní seance akcie USA zpočátku klesaly v jednu chvíli více než 1 %. Akciový trh ale dokázal většinu ztrát eliminovat poté, co Trump řekl, že obdržel “krásný dopis” od čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Obchodní rozhovory měly pokračovat ve čtvrtek večer a v pátek.

Přesto, USA neustoupily od zvýšení cel dovozu čínského zboží do USA za 200 mld. USD na 25 % právě od pátku. Trump rovněž v souladu s jeho nedělniím tweetem řekl, že USA zahájily administrativní přípracy na zvýšení cel dovozu čínského zboží do USA dalších 325 mld. USD.

Přes perspektivu exekuce a zahájení účinnosti dalšího zvýšení cel dovozu čínského zboží do USA, někteří investoři zůstávali optimističtí, že obchodní dohoda stále zůstává na dosah. Tento pohled části akciového trhu pravděpodobně udržel čtvrteční poklesy akciového trhu pod kontrolou.

Obchodní války ještě nekončí

Obchodní války s hlavními obchodními partnery USA, Evropskou unií, Čínou, Kanadou, Mexikem a dalšími zeměmi rozpoutaly USA během prezidentského období Donalda Trumpa. Pozadím je domněnka, že obchodní vztahy a dohody nejsou pro USA spravedlivé. Po jejch přejednání USA chtějí obchodní vazby opět liberalizovat. Obchodní války tak jsou bičem jak docílit výhodnějších obchodních dohod.

Obchodní války již od minulého roku zpomalují růst světové ekonomiky a ve čtvrtém čtvrtletí byly jedním z hlavních důvodů prudké korekce akciových trhů. Dalšími důvody byly obavy z nadměrného růstu úrokových sazeb USA a nejasný, nerozhodlý a odkládaný odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Optimismus trhů živený obchodními vyjednavači obou zemí ve spojení se zrušením očekávání centrální banky zvyšování úrokových sazeb letos ale přispěl k růstu cen akcií, který trval prakticky nepřetržitě první 4 měsíce roku.

Nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek rozhořel opět prezident USA Donald Trump nedělním tweetem, že brzo razantně zvýší dovozní cla Číny do USA prakticky na celkový import zboží Číny do USA.

Volatilita vzrostla na 3-měsíční maximum

Nejsledovanější ukazatel očekávaných krátkodobých výkyvů indexu S&P 500, CBOE (Chicago Board Options Exchange) index volatility VIX ve čtvrtek vzrostl čtvrtou obchodní seanci v řadě až na svoji nejsilnější hladinu za posledních více než tři měsíce.

Ve čtvrtém čtvrtletí se silnými propady cen akcií a růstem obchodních objemů volatilita prudce vzrostla. Oživení cen akcií v prvním kvartálu při stále nadprůměrných obchodních objemech naopak volatilitu stlačilo ve spojení s očekáváním investorů, že “dobré časy” ještě budou pokračovat.

Index VIX vzhledem k provázanosti volatility s tržní nestabilitou je přezdívaný jako index strachu investorů.

Volatilita má obecně tendenci růst v případě výraznějších poklesů trhu a sílení obchodních objemů. A naopak volatilita akciového trhu klesá s návratem kupců na trh a růstem trhu a s poklesem obchodních objemů.

Index zobrazuje teoretické očekávání volatility akciového trhu v blízké budoucnosti. Současná hodnota indexu VIX kótuje očekávanou anualizovanou změnu indexu S&P 500 během příštích 30 dnů. Index je vypočítán dle teorie založené na opcích z dat současného trhu s opcemi.

Akcie Intelu s nepřesvědčivým výhledem ztrácely

Akciové sektory materiálů a technologií ve čtvrtek klesaly nejvíce ze všech hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500: 0,8 % resp. 0,7 %.

Akcie Intelu ve čtvrtek klesly 5,3 % a nejvíce oslabily hlavní akciový index USA S&P 500. Důvodem je nepřesvědčivá předpověď růstu zisku firmy, kterou Intel prezentoval. Zpráva oslabila akcie producentů čipů.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 oslabil 0,3 % na 2 871 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,5 % na 25 828 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 0,4 % na 7 911 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 7,75 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,83 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web