Akcie

Wall Street oslabil kvůli mezinárodnímu obchodu, S&P 500 blízko korekce

Úterý 30. říjen 2018 13:40

Akcie USA v pondělní volatilní obchodní seanci oslabily. Hlavní akciový index USA S&P 500 zakončil den blízko hladiny potvrzující jeho druhou korekci tohoto roku. Akciové trhy jsou oslabeny novými obavami tlaků obchodní politiky USA a Číny.

Další ranou pro trh jsou propady akcií velkých technologických a internetových akcií.

Během pondělního obchodování kumulovaný pokles indexu S&P 500 dosahoval více než 10 % z jeho rekordního zavíracího maxima z 20. září. Závěrka 10 % nebo více pod svým zavíracím historickým maximem by potvrdila korekci. Později během dne index ztrátu vůči zářijovému milníku zkorigoval, když vůči zmíněnému rekordu zavíral níže 9,9 %. Hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average rovněž vůči svému historickému zavíracímu maximu z 3. října ztrácel přes 10 %. Na konci dne se ale ztráta zkrátila na 8,9 %.

Hlavní akciové indexy USA po jejich ranním růstu silně oslabily. Spouští poklesu byla zpráva agentury Bloomberg. Podle ní USA připravují oznámení cel na všechny zbývající importy zboží Číny do USA do začátku prosince, které ještě novými cly zatíženy nebyly. Další překážka mezinárodního obchodu má nastat, pokud k průlomu obchodního sporu obou zemí nepovede ani listopadový summit na nejvyšší úrovni prezidentů USA a Číny Donalda Trumpa a Si Ťin-Pchinga.

Technologie slábnou

Hlavní technologické a růstové akcie jako Amazon.com, matka Googlu Alphabet a Netflix vykazovaly ostré ztráty. Index informačních technologií indexu S&P 500 v pondělí ztratil 1,8 %. Technologický sektor sužují obavy ze slábnoucího globálního ekonomického růstu a starosti z možné regulace sektoru. Ta včetně posílené kontroly splečně se silnější konkurencí by mohla zaškrtit velmi rychlý firemní růst. Akcie internetových společností mohly být rovněž poškozeny plánem UK zdanit tržby online platforem.

Akciové tituly prestižní skupiny růstových akcií tzv. FANG (Facebook, Amazon.com, Netflix, Google, jehož matkou je Alphabet) v posledních dvou obchodních dnech ztratily v tržní kapitalizaci více než 200 mld. USD. Akcie FANG významně pomáhaly táhnout dekádní býčí akciové trhy.

Akcie producenta softwaru Red Hat astronomicky vzrostly 45,4 %. Důvodem byl souhlas společnosti s její koupí IBM (Industrial Business Machines) za 34 mld. USD. Akcie IBM ale oslabily 4,1 %. Pokles oslabil indexy Dow Jones Industrial Average a S&P 500.

Ztrácí i průmyslové akcie

Akcie průmyslového sektoru indexu S&P 500, který je značně exponován vůči světové ekonomice a tudíž citlivý na dění zahraničního obchodu a vyhlídkách světového ekonomického růstu silně klesl 1,7 %. Akcie Boeingu, lídra průmyslového exportu USA a tedy i reprezentant obav nejistoty rizik nebezpečí ochodních válek, protekcionismu a cel, v pondělí odepsaly 6,6 %. Obchodní války mají za následek uzavírání konkurence, růst cen a pokles světového obchodu a tím i růstu světové ekonomiky. Slábnoucí růst světové ekonomiky vede obecně ke slabší výkonnosti hlavně růstových, cyklických a nadnárodních akciových titulů. Navrch pak získávají spíše akcie defenzivních sektorů jako jsou veřejné služby a telekomunikace. Ty se prezentují nižšími ale stabilnějšími investičními výnosy v podobě štědřejších dividend a pozvolného růstu cen akcií.

Poklesy akcií a růsty obchodních objemů a tržní volatility v posledních týdnech akcelerovaly. Důvodem jsou vyšší úrokové sazby USA, tlaky mezinárodného obchodu rezultující v obavy poklesu ekonomického růstu. Ten může příští rok významně zpomalit i růst firemních zisků. Slabší data trhu domů rovněž vzbuzují obavu o sílu klíčové spotřeby domácností a firemních investic.

Momentální nervozitu nyní představují nejistota voleb do Kongresu USA. Ty se konají již 6. listopadu. Volby rozpůlí funkční prezidentské období USA Donalda Trumpa. Jejich logickým tématem bude i vysvědčení dvou let Trumpa v pozici prezidenta. Trumpovi vážně hrozí, že volby mohou ukončit republikánskou většinu v obou komorách Kongresu. To by prezidentovi značně zkomplikovalo vládnutí. Rovněž vzhledem k jeho aférám by to ohrožovalo i jeho vlastní pozici v úřadu prezidenta.

Ekonomika má stále sílu

Investoři, kteří jsou optimističtí vůči akciím upozorňují na letošní silné firemní zisky a ekonomický růst.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,7 % na 2 641 bodů, akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 1,0 % na 24 443 bodů a hlavní akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 1,6 % růstem na 7 050 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 9,3 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,5 mld. akcií. Data obchodních objemů signalizují obnovení silného vzestupu obchodní aktivity. Obchodní objemy se s velkou volatilitou opět přiblížily své špičce z 11. října. Tehdy s výprodejní akciovou vlnou 11. října se obchodovalo 11,44 mld. akcií.

Pondělní data ukázala, že spotřeba domácností USA v září opět solidně rostla. Příjmy domácností USA ale v září vzrostly nejméně za poslední více než rok.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web