Akcie

Wall Street oslabil kvůli obchodním tlakům USA a EU a výhledu MMF

Středa 10. duben 2019 13:59

Akcie průmyslových firem Spojených států amerických, které kvůli své globalizovanosti jsou citlivé na dění mezinárodního obchodu v úterý oslabily Wall Street do ztráty.

Nejistoty obav nebezpečí a tlaků mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek USA a jejich obchodních partnerů Evropy nějaký čas bublaly, v posledních hodinách ale opět přešly do varu. Mezinárodní měnový fond opět snížil svůj výhled globálního ekonomického růstu.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA končily úterní obchodování v červeném. Osmidenní růst hlavního akciového indexu USA S&P 500 se zastavil.

Z 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 všechny ztratily s výjimkou sektorů veřejných služeb a kojunikačních služeb. Akcie průmyslu vykázaly největší ztráty, 1,4 %.

Zatímco trh čekal slabší předpověď Mezinárodního měnového fondu světového ekonomického růstu, z pohledu mezinárodního obchodu zpráva nového ohniska světových obchodních válek trh zaskočila. Investoři spíše řešili kýženou rámcovou obchodní dohodu USA a Číny.

Trump kvůli subvencím Airbusu hrozí EU dalšími cly

Prezident USA Donald Trump opět převzal taktovku mezinárodního obchodu. Řekl, že uvalí cla na zboží Evropy za 11 mld. USD. Zvýšil tak pnutí kolem podpor leteckých společností, které hrozí přerůst v širší obchodní válku.

USA vadí státní subvence EU evropskému producentovi letadel Airbusu, ovšem podobně na USA útočí i EU. Letitý spor u Světové obchodní organizace (WTO) opět rozvířil prezident USA za situace dočasného příměří obchodní války USA a EU.

Obě největší obchodní centra světa loni v létě dospěla k obchodní předdohodě, která směřuje k liberalizaci jejich obchodní výměny. Jenže otázka výrazného zvýšení dovozních cel citlivého dovozu automobilů EU do USA vyřešena nebyla. Stanovisko USA se čeká v nejbližších týdnech. Poslední indikace naznačovaly, že USA nebudou uplatňovat článek 232 ohrožení národní bezpečnosti ve spojitosti s dovozem automobilů i na nátlak Kongresu.

Přesto i Trump naznačoval, že se nechce vzdát důležitých vyjednávacích pák s EU k dosažení výhodnějších podmínek vzájemného obchodu. Subvence producentů letadel může být náhradní vazba k nátlaku na EU.

Mezinárodní měnový fond opět snížil výhled růst HDP světa

Právě obchodní války ve spojení s nejistotami odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU vedly Mezinárodní měnový fond k dalšímu snížení předpovědi globálního ekonomického růstu tento rok z 3,5 % na 3,3 %. Důvodem je hlavní oslabení výhledu růstu HDP hlavních evropských zemí.

Mezinárodní měnový fond varoval, že je možné další snížení výhledu růstu světové ekonomiky a vyzval státy k podpoře ekonomiky.

Firemní výsledková sezóna prvního čtvrtletí tento týden začíná naostro. Svá data reportuje ve středu např. Delta Airlines, v pátek pak největší banky USA JPMorgan Chase a Wells Fargo.

Analytici čekají, že půjde o první čtvrtletí meziročního poklesu zisků firem indexu S&P 500 od roku 2016. Trh podle dat Refinitivu čeká jejích pokles 2,3 %.

Facebook vzrostl 1,5 % s upgradem Morgan Stanley

Akcie U.S. Steel v úterý propadly 10 %. Švýcarská investiční banka Credit Suisse snížila hodnocení akcie na “podvýkonnost”.

Akcie Facebooku v úterý vzrostly 1,5 % poté, co investiční banka Morgan Stanley zvýšila cenový cíl titulu s odůvodněním růstu tržeb segmentu Instagramu Facebooku.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 oslabil 0,6 % na 2 878 bodu, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,7 % na 26 151 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite ztratil 0,6 % na 7 909 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 6,31 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,26 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web