Akcie

Wall Street oslabil poté, co guvernér Fedu zchladil naděje snížení úr. sazby

Čtvrtek 2. květen 2019 19:03

Akcie Spojených států amerických ve středu oslabily. Třídennní růstová série hlavního akciového indexu USA S&P 500, v kterých index dokázal posunovat rekordní maximum svého zavření se tak uzavřela.

Guvernér Federálního rezervního systému Jerome Powell totiž snížil očekávání, že centrální banka by později během roku snížila cíl své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

Středeční akciové výprodeje byly z pohledu hlavních akciových sektorů indedxu S&P 500 plošné. Téměř každý z těchto sektorů zakončil obchodování středy ztrátou.

Fed ztlumil očekávání snížení úr. sazeb

V prohlášení k rozhodnutí monetární politiky Fed oznámil, že cíl Federal Funds Rate změněn nebyl, jak se všeobecně čekalo.

Prohlášení vůči komuniké předchozího zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 19.-20.3. prakticky změněno nebylo. Centrální banka pouze reflektovala opětovné posílení růstu ekonomiky na solidní úroveň. Rovněž ale varovala zmínkou poklesu jádrové inflace (bez cen potravin a energií) pod svůj cíl 2 %.

Guvernér Fedu Jerome Powell ale na tiskové konferenci po zveřejnění rozhodnutí Fedu ale trhy před nečekaným poklesem inflace uklidnil. Řekl, pokles inflace tento rok vy mohl být způsoben přechodnými faktory.

Snížení významu poklesu inflace ovšem pravdpědobně způsobilo studenou sprchu pro názory některých investorů, že by Fed mohl na nařídit preventivní snížení cíle své hlavní úrokové sazby, aby vrátil inflaci k svému cíli a odvrátil snížil nebezpečí hospodářské recese (která je obvykle definována jako dva mezikvartální poklesy ekonomické aktivity definované hrubým domácím produktem).

Obchodníci futures krátkodobých úrokových sazeb začaly snižovat očekávání, že Fed sníží cíl své hlavní úrokové sazby před koncem tohoto roku.

Apple výsledky trfhem vyhodnoceny příznivě, akcie firmy vzrostly

Akcie se během středeční obchodní seance pohybovaly většinou v ziskových pásmech. Index S&P 500 v intradenním obchodování dosáhl na rekord. Pomohl mu k tomu silný růst akcií Applu.

Apple la konci pterý oznámil kvartální výsledky, které překonaly očekávání trhu vzdor rekordnímju poklesu tržeb iPhonů. Trh pokles tržeb nebyl tak silný, jak se čekalo. Obchodníci rovněž věří v solidní budoucnost aktivity firmy.

Firma rovněž oznámila plány na nový zpětný odkup akcií objemu 75 mld. USD. Apple rovněž zvýšil svoji dividendu o 5 %.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil 0,8 % na 2 924 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,6 % na 26 430 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 0,6 % na 8 050 bodů.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo 5,81 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,56 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web