Akcie

Wall Street oslabil s informací Trumpa zvýšení cel čínských dovozů

Úterý 7. květen 2019 13:26

Akcie Spojených států amerických v pondělí oslabily. Prezident USA Donald Trump totiž překvapivě ohlásil prudké zvýšení importních cel na čínské zboží dovážené do USA vzdor optimismu obchodních vyjednavačů USA a Čínské lidové republiky.

Ti se připravují na poslední fázi jednání. Přesto Wall Street ještě stihl zavřít značně nad svými denními minimy. Někteří investoři totiž Trumpovy komentáře považují za vyjednávací taktiku. Proto (nadále) věří, že nakonec komplexní rámcová dohoda dvou největších ekonomik světa, USA a Číny, bude dosažena.

Hlavní akciový index USA S&P 500 v jednu chvíli pondělního obchodování oslaboval až 1,6 % a výnosy státních dluhopisů USA klesly s tím jak investoři přesouvaly narychlo kapitál z aktiv rizika do nízkorizikových vládních dluhopisů. Přesto hlavní akciové indexy USA dokázaly většinu svých ztrát eliminovat v druhé části obchodního dne. Část obchodníků totiž jednoduše stále věřila, že obchodní dohoda bude brzo dosažena. Index S&P 500 tak končil den jen chudší o 0,5 %.

Trumpovu obchodní hrozbu vysvětlují obchodní vyjednavači, Čína údajně chtěla znovu jednat o svých již sjednaných závazcích

Po zavření standardního obchodování primární akciové burzy ale futures akciových indexů dostaly další úder. Vysoce postavení vyjednavači obchodní delegace USA totiž řekl, že Čína nesplnila své předchozí závazky. Klima vyjednávání se tak zhoršilo.

Obchodní reprezentant USA Robert Lightizer řekl, že Trumpova administrativa v úterý “pravděpodobně” oznámí plány zvýšení dovozních cel čínského importu zboží do USA 200 mld. USD z 10 % na 25 %.

Trump na twitteru v neděli oznámil razantní zvýšení importních cel na čínské dovozy zboží do USA za 200 mld. USD již v pátek. Zbylé neproclené čínské dovozy zboží do USA za 325 mld. USD podle Trumpa budou brzo zatíženy importní celní přirážkou 25 %.

Tim by vysoká celní dovozní sazba 25 % podle Trumpa obsáhla prakticky veškerý dovoz čínského zboží do USA. USA loni zvýšily importní celní sazbu na Hi-Tech zboží dovážené z Číny do USA za 50 mld. USD na 25 %.

Obchodní jednání s Čínou podle prezidenta USA pokračují, ale příliš pomalu, neboť Čína se pokouší o rekonstrukci projednaných témat. “Ne!” vzkázal Trump Číně.

Čína potvrdila cestu vícepremiéra k obchodním jednáním do USA

Hrozbu zvýšení dovozní celní sazby na 25 % na dovozy činského zboží do USA pokud USA a Čína do března rámcovou obchodní dohodou neuzavřou USA využily po sjednání obchodní předdohody na přelomu listopadu a prosince v argentinském Buenos Aires. V únoru ale Trump tento donucovací prostředek stáhl a slíbil ponechání dovozní celní sazby 10 % dovozu zboží Číny do USA kvůli pokrokům v obchodní jednáních.

Čína přes náhlou změnu rétoriky USA potvrdila cestu obchodní delegace USA, nebylo však zřejmé jestli ji v odvetě nedegraduje na nižší diplomatickou úroveň.

Náhlá hrozba ztráty optimismu očekávání brzkého uzavření obchodní dohody dvou největších ekonomik světa USA a Číny, který ve spojení s redukcí výhledu zvyšování úrokových sazeb Federálního rezervního systému a příznivou firemní výsledkovou sezónou prvního čtvrtletí značně pomohl vytáhnout akciový trh z vánočních minim zpět na zářijové rekordy srazila akciové trhy v pondělním očevření do značnách ztrát.

Centene + 6,6 %, akcie vytáhla zdravotní péči

Ztráty hlavních cyklických akciových sektorů citlivých na mezinárodní obchod jako průmysl, materiály a technologie pomohly kompenzovat zisky sektoru zdravotní péče. Sektor získal další nákupní imuls se zisky akcií Centene 6,6 %. Předtím agentura Reuters reportovala, že dva hedge fondy koupily akcie zdravotní pojišťovny a že zkoumají její plánovanou akvizici WellCare Health Plans.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 oslabil 0,5 % na 2 932 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average ztratil 0,3 % na 26 438 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 0,5 % na 8 123 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo 6,45 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,62 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web