Akcie

Wall Street oslabil s opatrností investorů k obchodním válkám, akcie Intelu propadly

Čtvrtek 9. květen 2019 19:12

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 třetí den v řadě. Investoři zůstávali opatrní s ohledem na poslední vývoj obchodních rozhovorů dvou největších světových ekonomik, USA a Čínské lidové republiky.

Obezřetnost trhu setrvávala i po nadějných komentářích Bílého domu týkající se eventuální rámcové celkové obchodní dohody. Negativní náladu trhu umocnil nepřesvědčivý výhled Intelu, který oslabil jeho akcie.

Nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek rozhořel opět prezident USA Donald Trump nedělním tweetem, že brzo razantně zvýší dovozní cla Číny do USA prakticky na celkový import zboží Číny do USA.

Obchodní války již od minulého roku zpomalují růst světové ekonomiky a ve čtvrtém čtvrtletí byly jedním z hlavních důvodů prudké korekce akciových trhů. Dalšími důvody byly obavy z nadměrného růstu úrokových sazeb USA a nejasný, nerozhodlý a odkládaný odchod Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie.

Optimismus trhů živený obchodními vyjednavači obou zemí ve spojení se zrušením očekávání centrální banky zvyšování úrokových sazeb letos ale přispěl k růstu cen akcií, který trval prakticky nepřetržitě první 4 měsíce roku.

Obchodní války s hlavními obchodními partnery USA, Evropskou unií, Čínou, Kanadou, Mexikem a dalšími zeměmi rozpoutaly USA během prezidentského období Donalda Trumpa. Pozadím je domněnka, že obchodní vztahy a dohody nejsou pro USA spravedlivé. Po jejch přejednání USA chtějí obchodní vazby opět liberalizovat. Obchodní války tak jsou bičem jak docílit výhodnějších obchodních dohod.

Smíšené signály zápasníků obchodního ringu

Wall Street nicméně většinu obchodní seance mírně rostl poté, co mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová řekla, že USA obdržely indikaci Číny, že si asijský obr dosáhnout obchodní dohodu. Čínský hlavní obchodní vyjednavač, vícepremiér Liou Che, má vést obchodní jednání v USA ve čtvrtek a v pátek. Jeho jednání by přibližně v polovině jeho obchodního pobytu, tedy v pátek, přeťala první etapa zvýšení obchodních cel.

Vláda USA toto odhodlání, tedy zvýšení dovozní celní sazby platné pro dovoz zboží Číny do USA za 200 mld. USD na 25 %. Ministr obchodu Číny později slíbil USA odvetné obchodní opatření, pokud by USA skutečně cla zvýšily.

Smíšený tón obchodního vývoje tak momentálně nedovoluje akciovému trhu USA udržet jeho zisky.

Intel zklamal výhledem, akcie Walt Disney před výsledky rostly

Pokles akcií Intelu k závěru obchodní seance přispěl ke ztrátám akciového trhu v poslední půlhodině obchodování. Akcie producenta čipů klesly 2,5 % poté, co výhled firmy během její prezentace dne investorů zklamal. Propad akcií Intelu obecně srazil k zemi technologické akcie.

Akcie Walt Disney ve středu vzrostly 1,2 % před kvartálními výsledky firmy. Akcie firmy byly největší oporou indexu S&P 500. Po ukončení standardního obchodování primárních akciových burz akcie Walt Disney rostla 0,8 %.

Firemní výsledková sezóna nad očekáváním, trh zlepšil výhled

Firemní výsledková sezóna USA prvního čtvrtletí vstupuje do své závěrečné fáze. Trh nyní čeká, že za první kvartál zisk firem indexu S&P 500 vzrostl 1,2 %. Na startu firemní výsledkové sezóny trh ještě čekal jejich pokles 2,3 %.

Firemní výsledková sezóna ale zatím v nečekané míře překonává očekávání, z 426 firem z 500 společností indexu S&P 500, které dosud reportovalo svá data se to v případě jejich zisků podle dat Refinitivu podařilo 75 %. A tak se i výhled trhu zisků minulého kvartálu podstatně zlepšil.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 oslabil 0,2 % na 2 879 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stagnoval na 25 967 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 0,3 % na 7 943 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo 7 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,74 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web