Akcie

Wall Street oslabil, Saúdská Arábie a Itálie přidaly k hospodářským obavám

Pátek 19. říjen 2018 13:16

Akcie USA ve čtvrtek oslabily více než 1 %. Pesimismus burzy podnítila Evropská komise. Ta vydala varování k rozpočtu Itálie. Zvýšily se rovněž obavy možnosti napjatých vztahů USA a Saúdské Arábie.

V prostředí globálních obchodních tlaků a rostoucích úrokových sazeb se tak dále snížil zájem investorů o riziková aktiva. Hlavní akciový index USA S&P 500 zavřel lehce nad svým 200-denním klouzavým průměrem. Ten představuje důležitou, dlouhodobou technickou hladinu. Pokud trh zavírá nad ní, představuje pro něj signál dlouhodobého růstového trendu a současně důležitou podporu. Naopak tato technická úroveň je stropem a oblastí zvýšených prodejů, pokud trh zakončí den pod ní.

Akcie sektorů technologie a diskreční spotřeby indexu S&P 500 oslabily více než 2 %. Podobně ztratil i hlavní akciový index Nasdaq Composite agregující především technologické akcie. Ve čtvrtek z hlavních sektorů indexu S&P 500 jen defenzivní sektory veřejných služeb a realit vyvázly bez ztrát.

Hlavní akciové indexy Wall Streetu na začátku krátily ztráty z úvodu obchodování. Trend hlavních akciových indexů se ale záhy se závěrem obchodování evropských akciových trhů zvrátil jižním směrem a ztráty akcií se navýšily.

Napětí na evropských trzích vygradovalo s růstem výnosů italských státních dluhopisů. Ty investoři prodávají (a jejich výnosy tím rostou) v situaci, kdy obchodníci ztrácí důvěru a zájem v dluhopisy, symbol bezpečných aktiv, Itálie. Italské státní dluhopisy ztrácely s názorem Evropská komise, že návrh státního rozpočtu Itálie na rok 2019 je v rozporu s pravidly Evropské unie.

Akcie USA oslabily dále poté, co ministr financí USA Steven Mnuchin zrušil svoji účast na investiční konferenci v Saúdské Arábii. Investoři si uvědomují, že napětí spojenců USA a Saudské Arábie může stoupat. Zvláště pokud se zjistí, že vedoucí představitelé Saúdské Arábie jsou zapojení v případu zmizení saudsko-arabského novináře Džamala Chášukdžího. To může vyhnat výše cenu ropy stejně jako neklid na Blízkém východě.

Ve čtvrtek index širšího trhu S&P 500 klesl 1,4 % na 2 769 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 1,3 % na 25 379 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 2,1% a končil na 7 485 bodech.

Slabší výsledkové zprávy producenta letadel Textron a největší severoamerické firmy půjčující vybavení United Renals stály za poklesy jejich akcií 11,3 % resp. 15 %.

Naopak akcie producenta cigaret Phillip Morris posílily 3,5 %. Firma kvartálními tržbami i zisky překonala tržní očekávání.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web