Akcie

Wall Street padl, průmysl a Apple varují slabostí

Pátek 4. leden 2019 19:51

Akciový trh USA ve čtvrtek silně klesl. Během dne nečekaně trh čelil zprávě značnému oslabení růstu průmyslové aktivity USA dle prosincového indexu ISM zpracovatelského průmyslu.

Ještě předtím, po závěru předchozí středeční obchodní seance, jedna z největších firem USA a lídr trhu, producent iPhonů Apple v temném varování v podobě snížení předpovědi tržeb za čtvrté čtvrtletí podnítily další obavy globálního ekonomického oslabení.

Zpráva institutu ISM zpracovatelského průmyslu za poslední měsíc 2018 ukázala nečekaně silný pokles růstu aktivity průmyslu. Ten byl ještěš v listopadu silný, v prosinci ale klesl na nejnižší úroveň od srpna 2016. Ten byl ještě stále solidní.

Navíc i struktura dat byla ještě slabší než čelní ukazatel. Hlavním důvodem celkového poklesu idnexu ISM zpracovatelského průmyslu totiž byl meziměsíční propad podindexu nových zakázek o 11 bodů (!) z 62,1 na 51,1. Je to jejich nejslabší růst od srpna 2016, kdy byl 50,5. Jejich velmi silný růst z listopadu tak v prosinci klesl na slabou úroveň. Nové zakázky předurčují celkový vývoj tohoto indexu ISM. Oslabení aktivity průmyslu indikují i jiné komponenty průmyslové zprávy.

Data potvrzují významnější oslabení růstu aktivity průmyslu a možná i celé ekonomiky. Ten je stále solidní, ale propad růstu zakázek je silný a naznačuje, že oslabení ještě bude pokračovat. Důvodem jsou hlavně obchodní války, růst úr. sazeb a geopolitická rizika

Data investory nepříjemně překvapila. Slabší ekonomické zprávy totiž vycházely hlavně v eurozóně a v Číně. Index ISM průmyslu je jeden z nejdůležitějších předstihových makrkeonomických indikátorů. Jeho slabost tak může ukazovat další oslabení ek. růstu v tomto roce. Spolu se slabostí Applu tak může jít teprve jen o špičku ledovce.

Snížení výhled Applu zamávalo technologiemi

Rozsah zkrácení výhledu tržeb Applem v kvartálu “svátků” rozpoutalo šok napříč technologickým sektorem. Ten stáhl všechny tři hlavní akciové indexy USA do ztráty více než 2 %. Hlavní akciový index technologických akcií Nasdaq Composite ztratil více než 3 %.

Index technologických společností indexu S&P 500 propadl 5,1 %. Je to jeho nejsilnější denní procentuální pokles od srpna 2011. Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia ve čtvrtek odepsal dokonce 5,9 %.

Na konci středy ředitel firmy Apple Tim Cook v dopise investorům uvedl, že společnost nepředpokládala rozsah ekonomického oslabení Číny, který byl navíc podrážděn obchodními tlaky dvou největších světových ekonomik USA a Číny. Akcie Applu ve čtvrtek při vstřebání plného dopadu sníženého výhledu prodejů z konce středy ztratily nevídaných 10 %.

Největší automobilky USA v prosinci reportovaly slabé prodeje nových automobilů USA. Tržby Ford Motor a General Motors klesly 8,8 % resp. 2,7 %. Akcie obou firem oslabily 1,5 % resp. 4,1 %.

Z 11 hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu USA S&P 500 pouze akciové defenzivní sektory veřejné služby a a reality nekončily čtvrtek ztrátou.

Bristol Myers Squibb má zálusk na Celgene

Akcie Bristol- myers Squibb ve čtvrtek propadly 13,3 %. Producent léků totiž oznámil plán koupě svéhokonkurenta Celgene za 74 mld. USD. Akcie Celgene prudce posílily 20,7 % v euforii ze zprávy.

Akcie průmyslvých firem citlivých na dění nejistot nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu a obchodních a celních válek ve čtvrtek táhly hlavní index nejpresižnějších akcií USA Dow Jones Industrial Average do ztráty pod taktovkou producenta techniky těžkého průmyslu Caterpillaru, průmyslového giganta 3M a výrobce letadel Boeingu.

Akcie komerčních leteckých dopravců USA ve čtvrtek klesly poté, co Delta Air Lines snížila svůj výhled tržeb čtvrtého čtvrtletí.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 2,5 % na 2 448 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 2,8 % na 22 686 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 3,0 % na 6 464 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 8,11 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 9,16 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenesla i do listopadu a prosince.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web