Akcie

Wall Street po firemních výsledcích vzrostl a čekal na Trumpův projev o stavu unie

Středa 6. únor 2019 16:45

Akcie USA v úterý posílily. Většinou optimistické výsledky firem USA posílily optimismus investorů. Po zavření trhu měl vystoupit prezident USA Donald Trump s velmi očekávaným projevem o stavu unie.

Akcie Estée Lauder Cos v úterý vzrostly 11,6 %. Růst ceny akcií na procentuální bázi v úterý byl mezi firmami hlavního akciového indexu USA S&P 500 nejsilnější. Předcházely tomu kvartální výsledky tohoto producenta kosmetiky. Ty překonaly odhady trhu. Datům pomohl silný růst aktivity firmy v Číně.

Ralph Lauren v úterý taky reportovala tržby a zisk nad očekáváním trhu. Akcie společnosti luxusní módy proto následně vyskočily 8,4 %.

Akcie Alphabetu se otřepaly z obavy trhu růstu výdajů

Akcie Alphabetu otočily úterní počáteční poklesy, které již indikovalo pondělní noční obchodováíní titulu po zavření Wall Streetu. Akcie společnosti Alphabet, matky Googlu, končily úterní obchodování 0,9 % výše. Výsledky Alphabetu sice překonaly očekávání. Akcie firmy ale krátce po výsledcích, v pondělí v noci a v úterý po otevření Wall Streetu slábly, když trh zaskočil prudký vzestup výdajů.

Trh větří dohodu zdi

Ceny akcií v úterý rostly možná i proto, že trh mohl začít započítávat optimismus vyhlídky trvalejšího řešení sporu v financování stavby zdi na jižních hranicích USA s Mexikem v podobě dohody prezidenta USA a Demokratické strany ovládající dolní komoru Kongresu, Sněmovnu reprezentantů. Stavba zdi bránící nelegální imigraci a transferu kriminality do USA byla jedním ze stěžejních bodů Trumpa v úspěšní kampani prezidentských voleb USA v roce 2016, které nakonec výhrou nad demokratkou Hillary Clintonovou ovládl.

Jenže Trumpovi se během uplynulých dvou let finance na stavbu zdi nepodařilo prosadit. A to i přesto, že jeho domovská republikánská strana ovládala obě komory Kongresu, tedy Sněmovnu reprezentantů a Senát. Nyní však již je vyjednávací pozice prezidenta značně těžší. Demokratická strana totiž finance na zeď odmítá.

Ten prezident Trump spojil s odmítnutím podepsat financování vládních úřadů USA. Ty tak byly podle důležitosti částečně uzavřeny během druhé poloviny prosince a ledna rekordně dlouho 35 dnů, do momentu prozatímní dohody prezidenta a Demokratické strany dočasného otevření vládních institucí na tři týdny.

K dohodě byl donucen prezident USA Donald Trump. Vítězství Demokratické strany a její tváře, šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové se prezident snaží retušovat komentáři, že kompromis je pouze dočasný.

Částečná uzavírka vládních institucí USA se různými způsoby nepříznivě promítla do fungování veřejného sektoru ale i třeba finančních a kapitálových trhů. Omezené fungování regulačních orgánů např. přibrzdilo primární emise akcií (IPO). Fungování statistického úřadu s řadou důležitých a užitečnách dat je již měsíc pozastaveno. Zavření vládních úřadů si tak podle ekonomů vyžádá snížení růstu ekonomiky USA o několik desetin procentního bodu. Uzavírka trvá od druhé poloviny prosince. Zdá se že se více promítně v datech HDP za první čtvrtletí než ve výsledcích čtvrtého čtvtrletí. Ty budou zveřejněny ve středu 30. ledna.

Obyvatelstvo dle průzkumů viné z rekordní uzavírky vládních úřadů Trumpa.

Projev prezidenta o stavu unie měl Trump měl přinést výzvu Trumpa Kongresu, aby vypracoval dohodu zabezpečení hranice USA a Mexika. Trh rovněž čekal, že se vystoupení zaměří na oblasti potenciálního shodného zájmu a dohody s Demokratickou stranou, tedy na investicích do infrastruktury a snížení cen léků na předpis.

Wall Street se ale tolik nestará o to, zda zeď postavena bude či nikoliv. Obchodníci hlavně přejí dohodu a tím i pokles nejistoty spojené s částečnou uzavírkou vládních budov. Ta totiž snižuje sentiment domácností i firem a omezuje ejich výdaje a investice a tím i snižuje růst ekonomiky.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,5 % na 2 738 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,7 % na 25 412 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 0,7 % na 7 402 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 6,97 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,56 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web