Akcie

Wall Street po slabším výhledu Amazonu a silné zaměstnosti končil týden smíšeně

Pondělí 4. únor 2019 16:06

Akciový trh USA končil pátek nerozhodně. Optimismus lednového vzestupu růstu zaměstnanosti USA překryl výhledem Amazon.com, který nenaplnil očekávání. Zklamání obra online maloobchodu oslabilo akcie sektoru maloobchodu.

Ministerstvo práce USA oznámilo, že zaměstnanost mimo zemědělství v lednu vzrostla 304 000. Je to její největší růst za poslední rok. Trh čekal její zvýšení 165 000. Revize za prosinec a listopad v součtu snížily růst zaměstnanosti o 70 000. Ale vzhledem k překonání očekávání růstu zaměstnanosti v lednu o 139 000 je zpráva zaměstanosti stále citelně silnější než se čekalo. Růst zaměstnosti překvapivě vzdor oslabení růstu ekonomiky na přelomu roku akceleroval.

Míra nezaměstnanosti vzrostla na 4,0 % z 3,9 % v prosinci, trh čekal její stagnaci. Růst mezd v lednu dle očekávání stagnoval na prosincových 3,2 %. Růst mezd zůstává mírný, jejich meziměsíční dynamika poněkud zaostala za očekáváním. Robustní trh práce stále silně roste.

Index ISM průmyslu vzrostl víc, než se čekalo

Navíc solidní růst aktivity zpracovatelského průmyslu z prosince dle Indexu ISM zpracovatelského průmyslu v lednu posílil značně víc, než se čekalo. Přesto kvůli prudkému snížení růstu aktivity zpracovateského průmyslu předchozí měsíc, tedy v prosinci, lednové zvýšené tempo růstu aktivity zpracovatelského průmyslu stále zaostává za její růstovou rychlostí z konce minulého roku.

Lednové zprávy zaměstnanosti a zpracovatelského průmyslu potvrdily podkladovou sílu hospodářství. Silná zaměstnanost se úzce pojí s robustností spotřebitelského sektoru, jeho důvěrou, poptávkou a výdaji. A to přes nejistý výhled. Ten minulý týden vedl Fed k projevu starostí a nejistoty výhledu případného dalšího zvyšování jeho hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

Investoři jsou nicméně stále znepokojeni ze zpomalení růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center, Číny a Evropské unie. Hlavním aspektem globální nejistoty obav nebezpečí je mezinárodní obchod v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Trh se ale obává rovněž nadměrného zvyšování úrokových sazeb a geopolitických rizik včetně odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU (Brexit). Zmíněné události by mohly snížit růst firemních zisků, který v minulých čtvrtletích byl neobyčejně silný, zčásti i kvůli razantnímu snížení firemních daní USA na konci roku 2017.

Některé významné firmy s globální působností včetně Číny globalizovaných odvětví technologií a průmyslu jako např. Apple varovaly před slabší poptávkou Číny. Průmyslová aktivita Číny se v lednu snížila druhý měsíc v řadě. Data podnítila vážnost rizik růstu světové ekonomiky na pozadí obchodních válek, hlavně dvou největších světových ekonomik USA a Číny.

Amazon.com zklamal výhledem tržeb

Akcie Amazon.com v pátek ztratily 5,4 %. Kvartální předpověď firmy jejích tržeb totiž překryla rekordní tržby a zisky sezóny svátků. Data Amazon.com stlačila hlavní akciový index USA Nasdaq Composite do ztráty. Akcie hlavních firem sektoru maloobchodu, např. Walmart, Macy’s a Kohl’s klesly, každá, o véce než 2 %. Index diskreční spotřeby hlavního akciového indexu USA S&P 500 v pátek oslabil 1,8 %.

Akcie ropných gigantů, konkrétně společností Exxon Mobil a Chevron, v pátek vyskočily více než 3 %. Oba lídři svého sektoru reportovali kvartální zisky, jež překonaly očekávání. Data posílila index průmyslu hlavního akciového indexu Dow Jones industrial Average. Index energií indexu S&P 500 v pátek vzrostl 1,8 % rovněž s pomocí růstu cen ropy.

Akcie zdravotní pojišťovny Cigna v pátek oslabily 2,9 %. Zdravotní pojišťovna předtím předpověděla tržby a zisk pro rok 2019 pod očekáváním analytiků.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,1 % na 2 707 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,3 % na 25 064 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,3 % na 7 264 bodů.

V týdenním srovnání index S&P 500 vzrostl 1,6 %, index Dow Jones Industrial Average posílil 1,3 % a index Nasdaq Composite získal 1,4 %.

Index S&P 500 za tento rok posílil 8 %. Stále však zůstává 8 % pod svým rekordním závěrem z 20.9. 2018.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 9,5 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,7 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web