Akcie

Wall Street po Trumpových optimistických obchodních komentářích přerušil řadu ztrát

Pondělí 13. květen 2019 15:11

Akcie Spojených států amerických v pátek zpočátku klesaly, později ale otočily do zisku a přerušily tak 4-denní sled svých ztrát. Předcházely tomu komentáře prezidenta USA Donalda Trumpa a ministra financí USA Stevena Mnuchina.

Řekli, že obchodní rozhovory USA a Čínské lidové republiky jsou “konstruktivní.”

Hlavní akciový index USA S&P 500 v jednuá chvíli v pátek oslaboval až 1,6 %. Dokázal se ale ze svých minim obchodní seance odrazit poté, co Mnuchin hodnotil příznivě dvoudenní obchodní jednání USA a Číny. Akcie jestě své zisky navýšily poté, co Trump tento sentiment potvrdil v sérii komentářů svého oblíbeného komunikačního kanálu, twitteru. Index se ale z denního maxima stáhl poté, co podle CNBC Mnuchin řekl, že nejsou naplánovány žádné další obchodní schůzky.

Optimismus dosažení obchodní dohody USA a Číny v posledních dnech oslabil

Přes páteční návrat k zisku nicméně index S&P 500 a hlavní akciový idnex USA Nasdaq Composite vykázaly svoje největší týdenní procentuální ztráty v tomto roce.

Poslední vývoj obchodních vztahů USA a Číny včetně zvýšení cel USA na dovoz čínského zboží do USA za 200 mld. USD, které nabylo účinnost v pátek vedlo investory k přípravám na potenciální eskalaci obchodního sporu obou největších ekonomik světa. Tento fakt následně podnítil obavy zpomalení globálního ekonomického růstu, což spustilo přesměrovalo tok kapitálu z rizikových aktiv jako jsou akcie k méně rizikovým investicím jako jsou např. státní dluhopisy.

Přesto páteční komentáře Bílého domu udržely některé investory v naději, že kýžená celková rámcová obchodní dohoda USA a Číny bude dosažena.

Uber po vstupu na burzu silně klesl

Akcie Uber Technologies v pátek padly 7,6 % poté, co jejich cena otevřela pod jejich cenou primární veřejné emise při svém dlouho očekávaném debutu této společnosti sdílených přepravních služeb na akciové burze.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,4 % na 2 881 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,4 % na 25 942 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 0,1 % na 7 917 bodů.

V týdenním srovnání index S&P 500 oslabil 2,2 %, index Dow Jones Industrial Average 2,1 % a index Nasdaq Composite ztratil 3,0 %.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo 7,44 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,9 mld. akcií.

Data obchodních objemů na konci roku 2018 byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web