Akcie

Wall Street po volbách USA posílil pod vedením technologií a zdravotní péče

Čtvrtek 8. listopad 2018 11:34

Hlavní akciové indexy USA ve středu posílily o více neř 2 %. Růst akciového trhu byl tažen akciemi sektorů technologie a zdravotní péče. Růst akcií odráží úlevu ústupu politické nejistoty po kongresových volbách USA. Dnes Fed rozhodne o úr. sazbách.

Demokratická strana úterními Kongresovými volbami získala kontrolu Sněmovny reprezentantů. Republikánská strana prezidenta Trumpa naopak posílila svoji kontrolu v horní komoře parlamentu, Senátu.

Trh rovněž začal vsázet na to, že Kongres jehož obě komory bude kontrolovat jiná politikcká strana by pro akcie mohl být výhodný. Před volbami ekonomové uvažovali, že “rozdělený” Kongres může zablokovat pro akciový trh příznivou politiku redukce daní a deregulace hospodářství. Tu s republikány kontrolovaným Kongresům dosud praktikuje prezident USA Donald Trump. Hrozí rovněž vyšetřování a ohrožení pozice prezidenta symbolu republikánské konzervativní politiky.

Rozdělený Kongres sice prezidentovi ztíží prosazení nové legislativy jako další redukci daní. Investoři ale současně nečekají návrat před prezidentské volby v roce 2016 v podobě zrušení daňových škrtů a deregulací např. finančního sektoru, hlavně menších bank. Proto se trh ani nemusí obávat černých obav zpomalení ekonomického růstu.

Po volbách nejistoty regulace

Podle některých akciových stratégů demokraty kontrolovaná Sněmovna reprezentantů znamená, že Trump bude mít potíže získat podporu pro snahu uvalit nové regulace na Amazon.com. I když akcie sektorů technologie a zdravotní péče ve čtvrtek značně rostly, někteří investoři váhají, zda by tyto sektory nyní mohly být v riziku dalšího regulačního šetření.

Akcie zdravotních pojišťoven Humana, Anthem a UnitedHealth Group vyskočily na rekordní maxima. Voliči ve třech státech USA totiž schválili rozšíření programů USA i jednotlivých států Medicaid. Ten řeší bezplatné pojištění zdravotní péče sociálně slabším lidem.

Akcie společnosti DaVita silně vzrostly 10,9 %. Kalifornie totiž odmítla návrh omezit tarify, které dialytické kliniky mohou účtovat svým pacientům s komerčním pojištěním.

Růst hlavního akciového indexu S&P 500 nejvíce posílil růst indexů technologií a zdravotní péče indexu S&P 500. Oba indexy posílily 2,9 %. Index diskreční spotřeby indexu S&P 500 vzrostl 3,1 %. Tento růst táhl robustní růst akcií Amazon.com 6,9 %. Právě tento růst akciového titulu na bázi individuální akcie nejvíce podpořil růst indexu S&P 500.

S&P 500 se přiblížil rekordu

I po středečních ziscích akciového trhu, hlavní akciový index USA S&P 500 zůstává 4 % pod svým zářijovým zavíracím rekordem. Investoři nezapomínají na hlavní hrozby akciového trhu, tedy rostoucí úrokové sazby a nejistoty obav rizik nebezpečí obchodních válek, hlavně USA a Číny.

Index volatility CBOE (Chicago Board Options Exchange) VIX, nejsledovanější barometr očekávaných krátkodobých výkyvů indexu S&P 500 ve čtvrtek klesl 3,55 bodů na 16,36 bodů. Je to jeho přibližně měsíční minimum. Volatilita akciového trhu většinou roste s významnějšími poklesy akciového trhu ve spojení s rychlým zvýšením obchodních objemů. A naopak volatilita akciového trhu klesá s návratem kupců na trh.

Index zobrazuje teoretické očekávání volatility akciového trhu v blízké budoucnosti. Současná hodnota indexu VIX kótuje očekávanou anualizovanou změnu indexu S&P 500 během příštích 30 dnů. Index je vypočítán dle teorie založené na opcích z dat současného trhu s opcemi.

Fed rozhodne o úr. sazbách

Kongresové volby mizí z radarů hlavní událostí obchodníků. Místo nich pozornosti investorů zaujímá Fed a jeho zasedání monetární politiky resp. úr. sazeb. Centrální banka ve středu zahájila dvoudenní zasedání a ve čtvrtek (20.00 SEČ) vydá rozhodnutí spolu s komentářem. Trh zvýšení hlavní úr. sazby nečeká. Ta by měla přijít v prosinci na posledním letošním zasedání monetární politiky a úrokových sazeb Fed a příští rok. Ekonomice se daří nadále robustně růst díky silnému zvyšování spotřeby domácností. Centrální banku ale mohlo zaskočit nečekaně velké oslabení investic, rezidenčního trhu i růstu světové ekonomiky. Proto komentáře Fed může vydat komentáře tlumící výhled zvyšování úr. sazeb.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 2,1 % na 2 814 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 2,1 % na 26 180 bodů a hlavní akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal o 2,6 % na 7 571 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 8,0 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,64 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. V posledních dnech se obchodní objemy vrací k svému dlouhodobému průměru. Kongresové volby ovšem obchodní objemy opět zvýšily.

Akcie Anadarko Petroleum posílily 5,7 % a akcie Noble Energy vzrostly 4 %. Růst jejich akcií přišel poté, co voliči Colorada odmítli přísnější pravidla těžby ripy a plynu. To posílilo akcie firem operujících v tomto státu USA.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web