Akcie

Wall Street pokračuje v růstové jízdě s obratem producentů čipů

Čtvrtek 10. leden 2019 16:17

Akciový trh USA ve středu vzrostl čtvrtou obchodní seanci v řadě s vydatnou podporou růstu akcí Applu, producentů čipů a jiných akciových titulů citlivých na mezinárodní obchod po signálech progresu obchodních rozhovorů USA a Číny.

Hlavní akciový index USA S&P 500 středou zaznamenal nejdelší sled denních růstů za přibližně čtyři měsíce. Index je nyní zhruba 10 % nad 20-měsíčním vánočním minimem.

Volatilita má obecně tendenci růst v případě výraznějších poklesů trhu a sílení obchodních objemů. A naopak volatilita akciového trhu klesá s návratem kupců na trh. Index VIX vzhledem k provázanosti volatility s tržní nestabilitou je přezdívaný jako index strachu investorů.

Novoroční oživení cen akcií při stále nadprůměrných obchodních objemech naopak volatilitu stlačilo. Nejsledovanější ukazatel očekávaných krátkodobých výkyvů indexu S&P 500, CBOE (Chicago Board Options Exchange) index volatility VIX ve středu klesl půl bodu na měsíční minimum 19,85 bodů.

Index zobrazuje teoretické očekávání volatility akciového trhu v blízké budoucnosti. Současná hodnota indexu VIX kótuje očekávanou anualizovanou změnu indexu S&P 500 během příštích 30 dnů. Index je vypočítán dle teorie založené na opcích z dat současného trhu s opcemi.

Další příznivé signály obchodního jednání USA - Čína

Trhy odložily pesimismus do pozadí s nadějemi dohody dvou největších ekonomik světa USA a Číny. Šance smíru poněkud uklidnila obavy dopadu nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě obchodního sporu na světový ekonomický růst. Protekcionismus a celní války rozpoutané USA se svými hlavními obchodními partnery sužovaly globální ekonomiku a trhu celý minulý rok.

Spojeným státům se loni podařilo dosáhnout některých předběžných dohod (s Evropskou unií) či komplexních dohod (s Kanadou a Mexikem). Hlavní obchodní bitva zatím byla pouze přerušena na přelomu listopadu a prosince dohodou v argentinském Buenos Aires.

USA i Čína krátce po Novém roce zahájily své první osobní rozhovory od 90-denního obchodního příměří dosaženého na přelomu listopadu a prosince v Buenos Aires v Argentině. USA slíbily po přechodnou dobu upustit od plánovaného zvýšení cel výměnou za příslib strukturálních změn ze strany Číny a navýšení importu z USA do Číny.

Úřad obchodních reprezentantů USA s uzavřením obchodních jednání v Pekingu uvedl, že Čína slíbila koupit významný objem zemědělského, energetického a průmyslového zboží a služeb USA

Čína pokud není přímo USA napadena sprškou nových cel či provokativním komentářem se snaží vystupovat vystřícně a dává najevo, že o dohodu silně stojí. S výjimkou komentářů prezidenta USA Donalda Trumpa k obchodním válkám, které ale byly značně proměnlivé a tedy pro trhy hůře čitelné a spolehlivé se čelní představitelé obchodu USA dosud vyjadřovali k obchodním vztahům s Čínou často skepticky a kriticky.

Apple maže ztráty

Apple začátkem roku, první novoroční středu, trhy nepříjemně zaskočil redukcí výhledu tržeb za čtvrtý kvartál a hned ve čtvtek se jeho akcie zřítila 10 %.

Akcie dodavatelů Applu, převážně jde o producenty čipů, obdržely další úder v úterý. Samsung Electronics naznačil slabší poptávku po čipech.

Od novoročního propadu akcií Applu, ale akcie značnou část ztrát odmazaly.

Index technologií indexu S&P 500 ve středu vzrostl 1,5 % na pozadí růstu akcií firmy Apple 1,7 % vzdor informaci Nikkei. Podle ní společnost omezila plánovanou produkci svých tří nových modelů iPhonů pro první kvartál. Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia reprezentující klíčový akciový index producentů polovodičů ve středu posíll 2,5 %, Výrobci čipů patří k multinárodním firmám USA s nejsilnější expozicí obchodních vztahů, produkce, tržeb a výměny s Čínou.

Index průmyslu indexu S&P 500 ve středu vzrostl 0,6 %, přičemž akcie Boeingu, který má rovněž významnou expozici vůči Číně vzrostly 1,0 %. Boeing spolu s Caterpillarem během obchodních válek je jejich burzovním reprezentantem, barometrem a indikátorem sentimentu obchodních vztahů USA a Číny.

Zápis Fedu potvrzuje opatrnost vůči zvyšování úr. sazeb

Příznivě na trh od začátku roku zapůsobila i nečekaně silná zpráva zaměstnanosti tišící obavy z významnějšího slábnutí růstu ekonomiky a současné indikace centrální banky USA. Fed opakovaně naznačuje, že s dalším zvyšováním úr. sazeb, jehož výhled pro tento rok snížil na 0,5 procentního bodu z 0,75 procentního bodu nebude spěchat. Guverné Fedu Jerome Powell již letos stihl naznačit, že centrální banka bude reflektovat rizika slabosti ekonomiky a případně citelně reagovat monetární politikou. Někteří členové Fedu naznačovali, že zvýšení hlavní úrokové sazby Fedu Federal Funds Rate letos může být ještě nižší, což odpovídá i našemu výhledu jejího letošního zvýšení v rozsahu 0 - 0,5 procentního bodu. Je tedy ve hře o (po)zastavení cyklu utahování monetární expanze v podobě zvyšování hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate.

V pozdní části obchodní seance to potvrdilo i zveřejnění Zápisu ze zasedání Fed úrokových sazeb 18.-19. prosince. Na něm ještě Fed v souladu se svou signalizací v předchozích týdnech a dle očekávání trhu ještě Federal Funds Rate zvýšil o 0,25 procentního bodu.

Zápis ukázal, že skupina bankéřů na zasedání uvedla, že by mohli z pohledu případného budoucího zvyšování Federal Funds Rate být trpěliví.

Energie opět premiantem trhu

Index energií ve středu opět výkonností překonal jiné sektory růstem 1,5 %. K němu mu pomohl vzestup cen ropy na měsíční maximum.

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,4 % na 2 585 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average posílil 0,4 % na 23 879 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 0,9 % na 6 957 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 8,0 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 9,0 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhhu USA se přenesla i do listopadu a prosince.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web