Akcie

Wall Street posílil s nadějemi mezinárodního obchodu

Pondělí 3. prosinec 2018 15:45

Akcie Wall Streetu v pátek posílily. Investoři doufali v pokrok jednání mezinárodního obchodu USA a Číny. Obě země a současně dvě největší světové ekonomiky měly na víkend po summitu 20 největších ekonomik G20 naplánovanou kriticky důležitou schůzku.

Ta mohla přinést průlom obchodních válek. Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite vykázaly svůj nejrůstovější týden za posledních přibližně 7 let.

Index Dow Jones Industrial Average registroval svůj nejrůstovější týden za poslední dva roky. Nákupní náladu podpočil guvernér Fed Jerome Powell. Ten řekl, že zvyšování hlavní úr. sazby Fed nemusé být tak velké, jak se čekalo. V podobném smyslu vyzněl i Zápis ze zasedání Fed monetární politiky a úr. sazeb 7.-8.11.

Za listopad hlavní akciové indexy USA vykázaly mírný procentuální zisk.

Představitelé Číny před jednáním s USA hovořili o tom, že konsensus s USA stabilně posiluje.

Z jedenácti hlavní akciových sektorů indexu S&P 500 všechny kromě energií končily obchodní seanci ziskem. Akcie energií klesly 0,2 % s prohloubením poklesu cen ropy. Ten ale zase naopak povuzbudil akcie aerolinek.

Trable GE nekončí

Akcie Marriott International propadly 5,6 %. Provozovatel hotelů oznámil, že hackeři ukradli kolem 500 mil. záznamů rezervačního systému Starwood Hotels.

Akcie General Electric oslabily 5,5 % po zprávě Wall Street Journal, že dřívější zaměstnanci jsou vyšetřování federtálními vyšetřovateli ve vztahu k selhání společnosti přiznat horšící se výsledky své pojišťovací divize během minulých let.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,8 % na 2 760 bodů, akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stoupl 0,8 % na 25 538 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 0,8 % na 7 331 bodů.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo jen kolem 8,39 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,36 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenáší i do listopadu. Svátky Dne díkůvzdání ji nicméně opět rozkolísaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web