Akcie

Wall Street posílil s podporou technologií

Úterý 5. únor 2019 16:52

Akciový trh USA v pondělí posílil. Všechny tři hlavní akciové indexy USA v pondělí zavřely blízko svého maxima. Pokračující optimismus vyhlídek obchodních vztahů dvou největších ekonomik světa USA - Čína táhl výše akcie technologického sektoru.

Index S&P 500 za tento rok posílil přibližně 8 %. Stále však zůstává méně než 8 % pod svým rekordním závěrem z 20.9. 2018. Akciový trh USA letos pozvedlo rozhodnutí centrální banky “trpělivost” dalšího zvyšování úr. sazeb. Akciím rovněž pomohly signály progresu obchodních rozhovorů USA a Číny.

Rizika akciového trhu trvají

Výkonnostní manko vůči svému rekordu akciový trh nabral tržní korekcí kvůli svému propadu přibližně 20 % ze svého rekordního zavíracího maxima ve čtvrtém čtvrtletí.

Důvody a rizika tohoto poklesu ještě stále nepominuly. Investoři jsou znepokojeni ze zpomalení růstu světové ekonomiky a jejích hlavních hospodářských center, Číny a Evropské unie. Hlavním aspektem globální nejistoty obav nebezpečí je mezinárodní obchod v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Trh se ale obává rovněž nadměrného zvyšování úrokových sazeb a geopolitických rizik včetně odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU (Brexit). Zmíněné události by mohly snížit růst firemních zisků, který v minulých čtvrtletích byl neobyčejně silný, zčásti i kvůli razantnímu snížení firemních daní USA na konci roku 2017.

Některé významné firmy s globální působností včetně Číny globalizovaných odvětví technologií a průmyslu jako např. Apple varovaly před slabší poptávkou Číny. Průmyslová aktivita Číny se v lednu snížila druhý měsíc v řadě. Data podnítila vážnost rizik růstu světové ekonomiky na pozadí obchodních válek, hlavně dvou největších světových ekonomik USA a Číny.

Alphabet přes silná data trh zaskočil silným růstem výdajů

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite v pondělí zavřely nad jejich 100-denními klouzavými průměry, Trhu se to podařilo poprvé od října. Akcie Applu a Microsoftu posílily 2,7 %. Jejich růst nejvíce pomohl indexům S&P 500 a Nasdaq Composite v pondělí ukořistit další zisk. Růst akcií Applu a Microsoftu rovněž významně přispěly k zisku indexu technologií indexu S&P 500 1,6 %. Tento růst byl největší ze všech indexů hlavnich akciových sektorů indexu S&P 500.

Vysoká očekávání kvartálních výsledků Alphabetu, matky Googlu, které byly hlášeny po zavření hlavních akciovcýh burz, pravděpodobně přispěla růstu akcií sektorů technologií a internetu během standardní obchodní seance.

Po zavření primárních akciových trhů USA v nočním obchodování ale akcie Alphabetu oslabily více než 2 %. Zatímco tržby a zisky čtvrtého čtvrtletí překonaly tržní očekávání, výdaje firmy rostly více, než se čekalo.

Výsledky velkých firem prestižní skupiny růstových akcií FAANG (Facebook, Amazon.com, Apple, Netflix, Alphabet, matka Google) v této firemní výsledkové sezóně USA byly smíšené. Akcie Applu a Facebooku po svých kvartálních výsledcích rostly. Naopak skeptičtější předpovědi Netflixu a Amazon.com vyvolaly poklesy těchto akciových titulů.

Průmyslové akcie vykázaly druhý nejsilnější růst dne

Pokračující optimismus možného příměří obchodních a celních válek USA a Číny rovněž technologickým akciím pomohl. Technologický sektor je značně globalizovaný. Nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu, v posledním roce zejména v podobě protekcionismu již více než rok akciové trhy a zejména jejich globalizované sektory jako jsou průmysl a technologie oslabují. V poslední době ale obchodním jednání USA a Číny a růst optimismus jejich výsledků akciovým trhů a odvětvím citlivých na dění mezinárodního obchodu pomáhá.

Index průmyslu indexu S&P 500 v pondělí získal 1,3 %. V závěsu za sektorem technologií průmyslový sektor v pondělí ve srovnání s jinými sektory vykázal druhý nejsilnější procentuální růst.

Firemní výsledková sezóna USA (4Q) zatím příznivá

Firemní výsledková sezóna USA, poté, co vygradovala sérií důležitých korporátních výsledků minulý týden, zatím je relativně příznivá. Zhruba 71 % firem indexu S&P 500, které již své výsledky ohlásilo, podle IBES dat Refinitivu překonalo očekávání analytiků.

Ekonomové nyní čekají, že růst zisku za čtvrté čtvrtletí dosáhne 15,4 %. Výhled stejného ukazatele za prvníá kvartál tohoto roku je ale mnohem skromnější a věští pouze růst 0,5 %.

Evolus + 11,8 %

Akcie Evolusu v pondělí vyskočily 11,8 %. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv totiž schválil produkt firmy, který je levnější verzí trháku Allerganu Botox. Akcie Allerganu v pondělí oslabily 3,8 %.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,7 % na 2 725 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,7 % na 25 239 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite vzrostl 1,2 % na 7 348 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 6,52 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,62 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web